Mazurek kajmakowy
Idealny na Wielkanoc.
Spód marcepanowy:
- 20 dag masy marcepanowej,
- 5 dag masła,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
Kruche ciasto:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 dag cukru pudru,
- 2 żółtka
Oraz:
- czekolada,
- puszka słodkiego mleka skondensowanego,
- słoik marmolady,
- 10 dag marcepanu
Przygotowanie:
1. Marcepan pokrój w kosteczkę. Miękkie masło utrzyj na puch. Ucierając dodawaj po kawałku marcepan, kolejno wbijaj jajka. Gdy masa będzie gładka połącz ją z mąką. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kwadrat o boku 24 cm. Piecz 10 min w temp. 175 st. C.
2. Ze składników zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Równomiernie posmaruj nią spód marcepanowy.
3. Na blacie marcepanowym ułóż blat z ciasta, lekko dociśnij. 10 dag marcepanu umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskając zrób brzeg wokół mazurka. Obsusz w piekarniku 180 st. C.
4. Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do dużego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Lekko przestudź. Ostrożnie otwórz i ciepłym kajmakiem posmaruj mazurek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie stop czekoladę, włóż do woreczka, zrób w nim mały otworek. Wyciskaj czekoladę na kajmak robiąc kratkę.
Czas przygotowania: 3 godziny