Mazurek kruchy z polewą czekoladową
Ten rarytas znalazł się w książce Marty Norkowskiej „Piekarnia i cukiernia M wytworna i gospodarska” z 1908 r.

Składniki
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 200 g miałkiego cukru
- 6 żółtek z jajek na twardo
- 1 jajko surowe
- na polewę
- 200 g czekolady (np. gorzkiej)
- 100 g cukru
- 1/2 laski wanilii
- niepełna łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
12 porcji
Sposób przygotowania
1. Przesianą mąkę, masło, cukier, przetarte przez sitko żółtka i 1 jajko surowe zagnieć razem i rozwałkuj na palec grubości. Następnie uformuj mazurki czworokątne lub owalne, zrób z tego samego ciasta rancik i upiecz w 180 st. C. 2. Przygotuj polewę: rozetrzyj na zimno startą czekoladę z cukrem, wanilią, masłem, śmietanką. Następnie zagotuj, bez przerwy mieszając. Gorącą masę wylej na ostudzone mazurki, pokrywając je dokładnie. Dowolnie udekoruj.