Mazurek kruchy z polewą czekoladową

Ten rarytas znalazł się w książce Marty Norkowskiej „Piekarnia i cukiernia M wytworna i gospodarska” z 1908 r.

Mazurek
Mazurek123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przesianą mąkę, masło, cukier, przetarte przez sitko żółtka i 1 jajko surowe zagnieć razem i rozwałkuj na palec grubości. Następnie uformuj mazurki czworokątne lub owalne, zrób z tego samego ciasta rancik i upiecz w 180 st. C. 

2. Przygotuj polewę: rozetrzyj na zimno startą czekoladę z cukrem, wanilią, masłem, śmietanką. Następnie zagotuj, bez przerwy mieszając. Gorącą masę wylej na ostudzone mazurki, pokrywając je dokładnie. Dowolnie udekoruj.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas