Mazurek - najlepsze przepisy

Tego słynnego ciasta nie może zbraknąć na wielkanocnym stole. Przedstawiamy 10 najlepszych przepisów na mazurki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:
Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki,
Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka
Oraz: czekolada, puszka słodkiego mleka skondensowanego, słoik marmolady, 10 dag marcepanu

Przygotowanie:

1. Marcepan pokrój w kosteczkę. Miękkie masło utrzyj na puch. Ucierając dodawaj po kawałku marcepan, kolejno wbijaj jajka. Gdy masa będzie gładka połącz ją z mąką. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kwadrat o boku 24 cm. Piecz 10 min w temp. 175 st. C.
2. Ze składników zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito. Równomiernie posmaruj nią spód marcepanowy.
3. Na blacie marcepanowym ułóż blat z ciasta, lekko dociśnij. 10 dag marcepanu umieść w rękawie cukierniczym. Wyciskając zrób brzeg wokół mazurka. Obsusz w piekarniku 180 st. C.
4. Zamkniętą puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do dużego garnka z gorącą wodą i gotuj na wolnym ogniu około 3-4 godziny. Lekko przestudź. Ostrożnie otwórz i ciepłym kajmakiem posmaruj mazurek. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie stop czekoladę, włóż do woreczka, zrób w nim mały otworek. Wyciskaj czekoladę na kajmak robiąc kratkę.
Czas przygotowania: 3 godziny

Mazurek razowy na waflu

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 2 wafle,
- 25 dag masła,
- 25 dag czekolady,
- 25 dag cukru pudru,
- 1/2 startego chleba razowego,
- gotowa polewa z białej czekolady lub cytrynowa,
- pastylki białych mentosów

Przygotowanie:

1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawać do masła. Na koniec dokładnie wymieszać ze startym chlebem.
2. Z wafli wyciąć jednakowej wielkości jaja. Jeden posmarować przygotowaną masą. W drugim, pośrodku, wyciąć "ząbki". Powstałymi dwoma kawałkami wafla przykryć masę razową, pozostawiając pasek wolnej masy. Wstawić do lodówki na noc.
3. Polewę czekoladową stopić w gorącej kąpieli wodnej. Połową posmarować wafel na wierzchu mazurka. Udekorować mentosami. Z reszty polewy zrobić ozdobne paski na mazurku. Czas przygotowania: 50 minut
1 porcja: 328 kcal

Mazurek cygański z bakaliami

Smacznego
 123RF/PICSEL

Kruchy spód:
- 20 dag mąki, 10 dag masła,
- 5 łyżek cukru pudru, 2 żółtka,
Masa bakaliowa:
- 3 żółtka, 2 białka, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mąki,
- 3 szklanki rodzynek, 1 szklanka migdałów
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, trochę polewy czekoladowej do dekoracji

Przygotowanie:

1. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm).
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze osączyć, ewentualnie grubo posiekać.
3. Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej, ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite białka. Masę bakaliową rozsmarować na cieście. Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, mazurek piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Lukrem posmarować mazurek, odstawić do zastygnięcia. Polewę stopić, udekorować mazurek według uznania.
Czas przygotowania: 35 minut
1 porcja: 400 kcal

Mazurek malinowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 25 dag migdałów,
- 50 dag mąki,
- 7 dag masła,
- 4 żółtka ugotowane na twardo, 1 surowe żółtko,
- 12 dag cukru, 50 dag cukru pudru,
- 2-3 krople aromatu migdałowego,
- 50 dag dżemu malinowego, 5 łyżek gęstego syropu malinowego,
- gotowa polewa o smaku czekoladowym

Przygotowanie:

1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C, ostudzić.
3. Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki.
4. Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy czekoladowej i wzorkami z pozostałego syropu (niewielką ilość syropu rozprowadzamy po powierzchni ciasta za pomocą zaostrzonego patyczka).
Czas przygotowania: 1 godzina
1 porcja: ok. 200 kcal

Mazurek serowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru pudru,
- 20 dag masła, 2 żółtka,
- gotowa polewa z jasnej i z ciemnej czekolady, ozdoby cukrowe do przybrania.
Masa serowa:
- 40 dag sera białego (zmielonego), 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, sok z jednej cytryny.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać zimne masło - najlepiej zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Dodać żółtka, cukier puder i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć na 4 godziny do lodówki. Zimne ciasto rozwałkować (grubość: 1/2 cm), przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. C. Przygotować masę serową: Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z serem. Masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i piec ok. 30 minut w temp. 170 st. C. Wierzch ciasta polać jasną polewą, boki - ciemną. Ozdobić. Porcja - 325 kcal
Czas przygotowania: 70 minut

Mazurek wschodni

Smacznego
 123RF/PICSEL

Ciasto:
- 5 jajek, 3/4 szklanki cukru,
- 2 małe cytryny, 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich.
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny, 1/4 szklanki gorącej wody.
Przybranie:
- owoce świeże i z syropu, posiekana kolorowa galaretka owocowa, smażona skórka pomarańczowa.

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową. Porcja - 310 kcal
Czas przygotowania: 70 minut

Mazurek migdałowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

Ciasto: 1 i 1/2szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru pudru, 5 dag zmielonych migdałów, kostka masła, 2 żółtka.
Polewa migdałowa:
szklanka słodkiej śmietanki lub pełnego mleka, 10 dag obranych i zmielonych migdałów, 1/4 kg cukru, torebka cukru waniliowego, 1 - 2 krople aromatu migdałowego.
Do dekoracji: połówki obranych migdałów, 1/2 tabl. gorzkiej czekolady, pralinki i ozdoby cukrowe.

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, posiekać z rozdrobnionym schłodzonym masłem. Dodać cukier puder, migdały i żółtka. Wszystkie składniki wymieszać nożem, aż się połączą. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i włożyć na co najmniej 20 minut do lodówki. Rozwałkować placek o grubości 2 cm, ułożyć w natłuszczonej formie, nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i upiec na złocisty kolor. Przygotować polewę. Śmietankę (ewentualnie mleko) zagotować z cukrem i dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, przez ok. 30 minut. Gdy zgęstnieje, dodać zmielone migdały, cukier waniliowy i olejek migdałowy. Gotować, mieszając, jeszcze 10 minut. Polewę lekko ostudzić, rozsmarować ją na upieczonym spodzie, poczekać, aż stężeje. Pół tabliczki czekolady stopić w wodnej kąpieli, przełożyć do szprycki. Zrobić dekoracje wzdłuż brzegów mazurka. Dodatkowo można użyć pralinek i cukrowych ozdób do ciast. Porcja - 390 kcal
Czas przygotowania: 70 minut

Mazurek pomarańczowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

Kruchy spód:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
Masa:
- pojemniczek 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- słoik dżemu pomarańczowego,
- żółtko, łyżeczka śmietany

Przygotowanie:

Z mąki, masła i cukru zagnieść kruche cisto. Ochłodzić. Następnie odkroić 1/3, a pozostałą część rozwałkować, wylepić małą prostokątną formę. Z odłożonego ciasta zrobić wałeczek. Brzeg ciasta w formie posmarować roztrzepanym żółtkiem, dolepić wałeczek formując wyższy brzeg. Posmarować go resztą żółtka roztrzepanego ze śmietanką. Ciasto wsunąć do piekarnika 180 st. C i upiec na złoto.
Dżem przełożyć do garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i mieszać podgrzewając. Ciepłą, półpłynną masą, napełnić środek mazurka. Pozostawić do ostygnięcia.

Mazurek makowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

Blaty makowe:
- 25 dag maku, mleko do zaparzania maku,
- 9 jajek, po 10 dag cukru, miodu i rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- esencja migdałowa i waniliowa, łyżka bułki tartej,
polewa czekoladowa:
- 15 dag śmietanki (36 proc.), 5 łyżek syropu glukozowego, 30 dag gorzkiej czekolady, 5 łyżek masła, 100 ml rumu

Przygotowanie:

Mak sparzyć mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji i bułkę tartą. Wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połową ciasta napełnić trójkątną formę, piec 25 minut w temp. 170 st. C. W ten sam sposób upiec resztę ciasta. Śmietanę zagotować z glukozą, wymieszać ze stopioną czekoladą. Masło utrzeć. Dodać najpierw czekoladę, a potem rum. Przełożyć blaty makowe. Częścią polewy posmarować też boki i połowę mazurka.
1 porcja - 500 kcal
Czas przygotowania: 75 minut

Mazurek czekoladowy

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 1 i1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- kostka masła,
- 2 żółtka,
- 5 dag mielonych migdałów,
Polewa:
- gotowa polewa z gorzkiej i z białej czekolady,
- 15 dag mieszanki kandyzowanych owoców

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej. Dodaj pokrojone w drobną kostkę, schłodzone masło. Dosyp cukier puder, migdały i żółtka. Składniki zarabiaj najpierw siekając nożem, następnie wyrób ręcznie gładkie ciasto. Ochładzaj 30 minut.
2. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika 200 st. C. Upiecz na złoto.
3. W osobnych rondlach roztop obie polewy. CIasto posyp połową posiekanych owoców kandyzowanych. Następnie wylewaj na nie grube pasy białej i ciemnej polewy. Grzebieniem cukierniczym rozprowadź polewy aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców. Czas przygotowania: 50 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas