Meatballsy z indyka
Zapiekane z serem smakują obłędnie!

Składniki
- mięso z indyka ( świeżo zmielone ) - 500 g
- ser żółty np. BURSZTYN Skarby Serowara - 250 g
- biała cebula - 1 szt
- czosnek - 2 ząbki
- bułka kajzerka - 1 szt ( + mleko do namoczenia )
- duże jajko - 1 szt
- sól, pieprz, cząber
- świeży koperek
- świeża chili
- mąka pszenna do obtoczenia
Sposób przygotowania
Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek. Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej ). Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chodzenia na ok. 10 minut.
Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut. Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera. Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160 st. C. Podajemy gorące!