Medaliony z grzybami w occie balsamicznym

Pyszne wieprzowe medaliony z sosem z prawdziwków!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Sól
  • 400 g prawdziwków
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki oleju
  • Czarny pieprz
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 4 medaliony wieprzowe
  • 4 plastry bekonu
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 250 ml mleka
  • 50 g rukoli
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • Majeranek

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej odzie.

Grzyby pokroić, usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Szalotki pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ocet, cukier i wino i gotować 3-4 minuty. (Ewentualnie można sos zagęścić mąką). Dodać grzyby.

Każdy medalion owinąć plastrem bekonu, zawiązać nitką, doprawić solą i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 8 minut, obracając.

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu.

Mleko podgrzać z łyżką tłuszczu.

Ziemniaki odcedzić, odparować i ubić, dolewając mleko. Dodać sól, gałkę muszkatołową i pokrojoną rukolę. Medaliony podawać z sosem grzybowym i ziemniakami.


Dowiedz się więcej na temat: Medaliony z grzybami w occie balsamicznym

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje