Meksykański gulasz z czuszką

Dla miłośników pikantnych smaków

Gulasz
Gulasz123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag pręgi wołowej
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  •  po 10 dag białej i czerwonej fasoli z puszki
  • cebula
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • łyżka słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • oregano
  • strączek czuszki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

1. Mięso wołowe i wieprzowe oczyść i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj.

2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Pod koniec dodaj kmin rzymski, wymieszaj, dołóż wołowinę i podsmaż. Lekko podlej wodą, przykryj i duś, aż cała ciecz wyparuje.

3. Następnie dołóż pokrojona wieprzowinę, chwilkę podsmaż, wsyp słodką paprykę i znów zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem, duś do miękkości, dolewając wody w razie potrzeby.

4. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w prostokąty.

5. Na rozgrzanym oleju na sporym ogniu króciutko podsmaż paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

6. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj do niego podsmażoną paprykę, czosnek, fasolę, drobniutko posiekaną czuszkę i pokrojone pomidory z zalewy. Wymieszaj i gotuj razem około 5 minut.

7. Ugotowany gulasz dopraw oregano i ewentualnie solą i pieprzem.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas