Meksykański gulasz z czuszką
Dla miłośników pikantnych smaków
Składniki:
- 30 dag pręgi wołowej
- 30 dag łopatki wieprzowej
- po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- po 10 dag białej i czerwonej fasoli z puszki
- cebula
- puszka pomidorów bez skórki
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- łyżka słodkiej papryki
- olej do smażenia
- oregano
- strączek czuszki
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1. Mięso wołowe i wieprzowe oczyść i pokrój w grubszą kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
2. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Pod koniec dodaj kmin rzymski, wymieszaj, dołóż wołowinę i podsmaż. Lekko podlej wodą, przykryj i duś, aż cała ciecz wyparuje.
3. Następnie dołóż pokrojona wieprzowinę, chwilkę podsmaż, wsyp słodką paprykę i znów zalej wodą. Dopraw solą i pieprzem, duś do miękkości, dolewając wody w razie potrzeby.
4. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w prostokąty.
5. Na rozgrzanym oleju na sporym ogniu króciutko podsmaż paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Kiedy mięso będzie już miękkie, dodaj do niego podsmażoną paprykę, czosnek, fasolę, drobniutko posiekaną czuszkę i pokrojone pomidory z zalewy. Wymieszaj i gotuj razem około 5 minut.
7. Ugotowany gulasz dopraw oregano i ewentualnie solą i pieprzem.