Reklama

Reklama

Meksykański koktajl krewetkowy

To danie idealnie sprawdzi się jako opcja na kolację we dwoje czy wyszukaną przystawkę.

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu
  • 3/4 szklanki ketchupu np. PIKANTNEGO JALAPENO BIO
  • 2/3 łyżki soku z limonki
  • kilka kropel tabasco
  • 1 średni ogórek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek kolendry, posiekanej
  • 20-24 szt (ok. 700-800 g) krewetek
  • ćwiartki limonki do podania
  • 1 papryczka chilli/jalapeno
  • opcjonalnie: kukurydziane nachos

Sposób przygotowania

1. Cebulę, czosnek i chili siekamy. Ogórek, awokado i zieloną paprykę kroimy w drobną kostkę.

Reklama

2.  Krewetki obieramy i czyścimy. Gotujemy na parze przez kilka minut, aż będą różowe.

3.  W dużej misce mieszamy składniki na sos koktajlowy i doprawiamy.

4.  Koktajl przekładamy do 4 szklanek, na górę układamy po kilka krewetek. Skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą, chili i i odrobiną soli morskiej. Podajemy z kukurydzianymi nachosami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje