Międzynarodowy Dzień Pizzy 2023: Tajna receptura z włoskich domów

Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego
Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego123RF/PICSEL

Historia Dnia Pizzy

Zobacz również:

    Włoska pizza - składniki na ciasto

    Rozczyn jest niezbędny w przygotowywaniu pizzy
    Rozczyn jest niezbędny w przygotowywaniu pizzy123RF/PICSEL
    • 250 g mąki pszennej typu 00
    • 150 ml ciepłej wody
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 25 g świeżych drożdży lub 1 płaska łyżeczka suszonych (ok.7 g)
    • 1 płaska łyżeczka cukru
    • szczypta soli

    Sos do pizzy - potrzebne produkty

    • 2 puszki krojonych pomidorów San Marzano
    • 2 garście posiekanych świeżych ziół - oregano i bazylii
    • 1 biała cebula
    • 1 czerwona cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1,5 łyżeczki białego cukru
    • sól
    • pieprz
    1. Cebule obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Pozbawiony łupiny czosnek siekamy bardzo drobno.
    2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia. Po tym czasie dodajemy czosnek.
    3. Do podsmażonych warzyw dorzucamy pomidory z puszki oraz zioła. Podgrzewamy przez kilka minut i doprawiamy posiekanymi ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem.
    4. Sos do pizzy gotujemy ok. 20-25 minut, do momentu zgęstnienia. W międzyczasie sprawdzamy smak oraz stopień doprawienia. Na koniec zdejmujemy garnek z palnika i pozostawiamy gotowy sos do ostudzenia.

    Wyrabianie pizzy krok po kroku

    Najlepsza pizza wychodzi z mąki pszennej typu 00
    Najlepsza pizza wychodzi z mąki pszennej typu 00123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier. Jeśli używasz świeżych drożdży, zacznij od wyciągnięcia ich z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Ważne! Rozczyn na bazie świeżych drożdży powinien zwiększyć swoją objętość ok. 3 razy, a z drożdży instant lekko się spienić.
    2. Mąkę z solą przesiewamy do miski. Na środku robimy w głębienie, do którego wlewamy gotowy rozczyn. Za pomocą łyżki zagarniamy mąkę do środka przez ok. 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i dodać oliwę.
    3. Wstępnie połączone składniki wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż będzie odpowiednio gładkie i elastyczne. Zamiennie możemy użyć miksera planetarnego ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego.
    4. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i pozwalamy mu wyrosnąć przez ok. 1-1,5 godziny.
    5. W kolejnym kroku dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy kulkę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez 10 minut.
    6. Blachę do pizzy smarujemy oliwą, a na środku układamy kulę z ciasta. Delikatnie ją spłaszczamy i zaczynamy rozciągać do momentu, aż pokryje całą powierzchnię.
    7. Brzegi zawijamy w niewielki wałeczek, a na środku wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego i ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez 10 minut.
    Najlepsza pizza? Wystarczą trzy składniki!INTERIA.TVAFP