Międzynarodowy Dzień Pizzy 2023: Tajna receptura z włoskich domów

9 lutego w restauracjach oraz domach świętować będą wielbiciele popularnego włoskiego dania. To właśnie tego dnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ta data stanowi świetny moment na wypróbowanie swoich sił w robieniu pizzy. Zarówno ciasto, jak i sos składają się z kilku podstawowych składników, które z powodzeniem znajdziemy w sklepach lub na kuchennych półkach. W artykule prezentujemy recepturę, której nie powstydziliby się nawet Włosi.

Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego
Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego123RF/PICSEL

Historia Dnia Pizzy

Aromatyczna, pokryta ciągnącym serem i ziołami pizza to kultowe danie kuchni włoskiej, które pokochał cały świat. Niewiele osób wie, że pierwowzór, czyli placek zapiekany z serem i ziołami podawali początkowo nie Rzymianie, a Grecy. We Włoszech serwowano pizzę jako kawałek ciasta nasączony tłuszczem - na ogół smalcem lub oliwą, oraz wyłożony serem i rybą. Wersję z pomidorami spopularyzowano dopiero w 1889 roku.

Za tradycją obchodzenia Międzynarodowego Dnia Pizzy stoją jednak nie Włosi, a Amerykanie. Emigrujący do Stanów Zjednoczonych mieszkańcy Italii przywieźli ze sobą pierwsze przepisy na pizzę już początkiem XX wieku. Z czasem oryginalne receptury zaczęły się stopniowo zmieniać, przekształcając m.in. w amerykańską wersję, różniącą się od tradycyjnej grubością ciasta. Początkowo również Polacy przyjęli właśnie taką odsłonę pizzy, a dopiero z czasem docenili smak dania, odrzucając grubą podstawę i wybierając idealnie cienki spód.

Włoska pizza - składniki na ciasto

Rozczyn jest niezbędny w przygotowywaniu pizzy
Rozczyn jest niezbędny w przygotowywaniu pizzy123RF/PICSEL

Do wyrobienia domowego ciasta na pizzę możemy sięgnąć po mąkę pszenną typu 450 lub 550. Jeśli chcemy, by smakiem i konsystencją przypominała tę podawaną w prawdziwych włoskich pizzeriach, poszukajmy na półkach sklepowych mąki typu 00. Czym różni się od tradycyjnych? Jest to gatunek bardzo drobno zmielony, który zawiera więcej glutenu. To właśnie ten składnik wpływa na zwiększenie elastyczności ciasta oraz pomaga lepiej je wyrobić.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typu 00
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 płaska łyżeczka suszonych (ok.7 g)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Sos do pizzy - potrzebne produkty

Sekret udanej pizzy tkwi nie tylko w odpowiednio wyrobionym cieście, ale także aksamitnym sosie. To właśnie ta część odpowiada za doskonały smak gotowego dania. Dobrze doprawiony sos sprawia, że pizza nie potrzebuje na wierzchu zbyt wielu składników, by zachwycić nawet największych smakoszy. Sprawdź, które produkty są niezbędne do jego przygotowania.

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów San Marzano
  • 2 garście posiekanych świeżych ziół - oregano i bazylii
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki białego cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebule obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Pozbawiony łupiny czosnek siekamy bardzo drobno.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy pokrojone cebule i smażymy do zeszklenia. Po tym czasie dodajemy czosnek.
  3. Do podsmażonych warzyw dorzucamy pomidory z puszki oraz zioła. Podgrzewamy przez kilka minut i doprawiamy posiekanymi ziołami, cukrem, solą oraz pieprzem.
  4. Sos do pizzy gotujemy ok. 20-25 minut, do momentu zgęstnienia. W międzyczasie sprawdzamy smak oraz stopień doprawienia. Na koniec zdejmujemy garnek z palnika i pozostawiamy gotowy sos do ostudzenia.

Wyrabianie pizzy krok po kroku

Najlepsza pizza wychodzi z mąki pszennej typu 00
Najlepsza pizza wychodzi z mąki pszennej typu 00123RF/PICSEL
  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże wsypujemy do miski, dodajemy ciepłą wodę, 2 łyżki mąki oraz cukier. Jeśli używasz świeżych drożdży, zacznij od wyciągnięcia ich z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia. Ważne! Rozczyn na bazie świeżych drożdży powinien zwiększyć swoją objętość ok. 3 razy, a z drożdży instant lekko się spienić.
  2. Mąkę z solą przesiewamy do miski. Na środku robimy w głębienie, do którego wlewamy gotowy rozczyn. Za pomocą łyżki zagarniamy mąkę do środka przez ok. 2 minuty, a następnie dokładnie wymieszać i dodać oliwę.
  3. Wstępnie połączone składniki wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż będzie odpowiednio gładkie i elastyczne. Zamiennie możemy użyć miksera planetarnego ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego.
  4. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i pozwalamy mu wyrosnąć przez ok. 1-1,5 godziny.
  5. W kolejnym kroku dzielimy ciasto na dwie części, z każdej formujemy kulkę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia jeszcze przez 10 minut.
  6. Blachę do pizzy smarujemy oliwą, a na środku układamy kulę z ciasta. Delikatnie ją spłaszczamy i zaczynamy rozciągać do momentu, aż pokryje całą powierzchnię.
  7. Brzegi zawijamy w niewielki wałeczek, a na środku wykładamy cienką warstwę sosu pomidorowego i ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez 10 minut.
Najlepsza pizza? Wystarczą trzy składniki!AFP

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas