Danie „biedoty” wraca do łask. Jedz, by poskromić skoki cukru we krwi

Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?
Dlaczego warto jeść kaszę pęczak?123RF/PICSEL

Co to jest pęczak?

Jak zrobić pęczotto z gorgonzolą?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Indeks glikemiczny kaszy pęczak: O czym warto wiedzieć?

Zobacz również:

    Kasza pęczak a odchudzanie

    • Poprawia perystaltykę jelit, ułatwiając usuwanie treści pokarmowej i regulując rytm wypróżnień.
    • Niweluje zaparcia.
    • Wspiera usuwanie z organizmu toksyn oraz metali ciężkich.
    • Pomaga chronić przed poważnymi schorzeniami, w tym przed rakiem jelita grubego.

    Kasza na zdrowie!

    Pęczak zajadaj nie tylko od święta
    Pęczak zajadaj nie tylko od święta123RF/PICSEL
    • wzmacnianie naczyń krwionośnych i ochronę przed zakrzepami oraz żylakami;
    • pomoc w obniżaniu poziomu złego cholesterolu;
    • udział w zapobieganiu miażdżycy;
    • wsparcie serca, trzustki oraz śledziony.

    Jak ugotować kaszę pęczak na sypko?

    Ugotowanie kaszy na sypko nie jest trudne, musisz jednak pamiętać o kilku zasadach
    Ugotowanie kaszy na sypko nie jest trudne, musisz jednak pamiętać o kilku zasadach123RF/PICSEL
    • Zawsze stosuj proporcję, według której na jedną porcję kaszy potrzeba dwóch porcji wody.
    • Kaszę pęczak przełóż na durszlak i wypłucz zimną wodą.
    • Uruchom kuchenkę i zagotuj wodę z niewielką ilością soli. Pęczak zawsze należy wrzucać do wrzątku.
    • Gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Potrwa to około 15 minut.
    • Po zakończeniu obróbki, odstaw garnek z kaszą na 15 minut. Gotowe!