Nieoczywisty składnik do kotletów mielonych. Będą rozpływać się w ustach

InteriaKobieta Redakcja

Sprawdź, jak zrobić idealne kotlety mielone
Sprawdź, jak zrobić idealne kotlety mielone123RF/PICSEL

Kotlety mielone — comfort food w czystej postaci

Wyjątkowy sposób na mięso mieloneInteria Kulinaria

Jaki powinien być idealny kotlet mielony?

Zobacz również:

    Mięso będzie soczyste i pyszne. Dodaj jedną łyżkę do mielonych

    Przepis na kotlety mielone z musztardą

    • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • 1 bułka kajzerka
    • 2 łyżki ulubionej musztardy
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 100 ml mleka lub wody
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    Domownicy i goście będą się nimi zajadać
    Domownicy i goście będą się nimi zajadać123RF/PICSEL
    1. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na jednej łyżce oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę.
    2. Do głębokiego naczynia wlej mleko lub wodę i namocz kajzerkę. Odciśnij.
    3. W misce umieść mięso, dodaj zeszkloną cebulę, czosnek, jajko, bułkę i musztardę. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
    4. Z tak powstałej masy formuj nieduże kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
    5. Po zdjęciu z patelni kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.