Nieoczywisty składnik do kotletów mielonych. Będą rozpływać się w ustach

Sprawdź, jak zrobić idealne kotlety mielone
Sprawdź, jak zrobić idealne kotlety mielone123RF/PICSEL

Kotlety mielone — comfort food w czystej postaci

Wyjątkowy sposób na mięso mieloneInteria Kulinaria

Jaki powinien być idealny kotlet mielony?

Mięso będzie soczyste i pyszne. Dodaj jedną łyżkę do mielonych

Przepis na kotlety mielone z musztardą

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 2 łyżki ulubionej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 ml mleka lub wody
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Domownicy i goście będą się nimi zajadać
Domownicy i goście będą się nimi zajadać123RF/PICSEL
  1. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na jednej łyżce oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Do głębokiego naczynia wlej mleko lub wodę i namocz kajzerkę. Odciśnij.
  3. W misce umieść mięso, dodaj zeszkloną cebulę, czosnek, jajko, bułkę i musztardę. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  4. Z tak powstałej masy formuj nieduże kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Po zdjęciu z patelni kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.