"Mielone" z surówką z kapusty kiszonej
Smakują jak prawdziwe mielone. Przyrządzone z tofu, które pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną z wodą i solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarenka będą miękkie i wchłoną całą wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzątku.
Kiedy kasza gryczana się gotuje, przygotowujemy "mielone". Włoszczyznę, szalotki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy i wodę dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Delikatnie przestudzone warzywa łączymy z pozostałymi składnikami kotletów. Zagniatamy masę ręcznie, tak aby składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kotlety w kształcie kotletów mielonych. Panierujemy je z dwóch stron w bezglutenowej panierce. Skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z termoobiegiem. Pieczemy, aż będą przypieczone i chrupiące (około 20 minut). Podajemy z surówką i kaszą gryczaną.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę: wszystkie składniki mieszamy.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło: