"Mielone" z surówką z kapusty kiszonej
Smakują jak prawdziwe mielone. Przyrządzone z tofu, które pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.

Składniki
- kasza gryczana:
- 150 g kaszy gryczanej niepalonej (najlepiej ekologicznej)
- 300 ml wody
- 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
- "mielone":
- 250 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach (bez kapusty; pokrroimy w plasterki)
- 2 drobno posiekane szalotki
- 2 liście laurowe
- 4–5 utartych w moździerzu ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 200 ml wody
- 220 g (1 opakowanie) dobrze rozkruszonego wędzonego tofu (najlepiej bez GMO; naturalnie fermentowanego)
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 posiekanego pęczka koperku
- 1–2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari lub niskosodowego; bez sztucznych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
- 1 łyżka jasnej pasty miso
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- panierka:
- bezglutenowa panierka z mąki z ciecierzycy
- oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia kotlet.w (1 łyżeczka na kotlet)
- surówka z kiszonej kapusty:
- 1/2 kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej (nie kwaszonej!)
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2–1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego)
- sok z cytryny do smaku (my użyliśmy około 1/2 cytryny)
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną z wodą i solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarenka będą miękkie i wchłoną całą wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzątku.
Kiedy kasza gryczana się gotuje, przygotowujemy "mielone". Włoszczyznę, szalotki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy i wodę dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Delikatnie przestudzone warzywa łączymy z pozostałymi składnikami kotletów. Zagniatamy masę ręcznie, tak aby składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kotlety w kształcie kotletów mielonych. Panierujemy je z dwóch stron w bezglutenowej panierce. Skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z termoobiegiem. Pieczemy, aż będą przypieczone i chrupiące (około 20 minut). Podajemy z surówką i kaszą gryczaną.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę: wszystkie składniki mieszamy.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:
