"Mielone" z surówką z kapusty kiszonej

Smakują jak prawdziwe mielone. Przyrządzone z tofu, które pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. Najlepiej smakują w towarzystwie ziemniaków i surówki z kiszonej kapusty.

"Mielone" z tofu smakują jak prawdziwe mielone
"Mielone" z tofu smakują jak prawdziwe mielonemateriały prasowe

Składniki

- kasza gryczana:

  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej (najlepiej ekologicznej)
  • 300 ml wody
  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

- "mielone":

  • 250 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach (bez kapusty; pokrroimy w plasterki)
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 2 liście laurowe
  • 4–5 utartych w moździerzu ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200 ml wody
  • 220 g (1 opakowanie) dobrze rozkruszonego wędzonego tofu (najlepiej bez GMO; naturalnie fermentowanego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 posiekanego pęczka koperku
  • 1–2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari lub niskosodowego; bez sztucznych dodatków m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

- panierka:

  • bezglutenowa panierka z mąki z ciecierzycy
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do skropienia kotlet.w (1 łyżeczka na kotlet)

- surówka z kiszonej kapusty:

  • 1/2 kg drobno poszatkowanej kapusty kiszonej (nie kwaszonej!)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2–1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki zimnotłoczonego oleju rzepakowego (ekologicznego)
  • sok z cytryny do smaku (my użyliśmy około 1/2 cytryny)
3-4 porcji

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną z wodą i solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż ziarenka będą miękkie i wchłoną całą wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wrzątku.

Kiedy kasza gryczana się gotuje, przygotowujemy "mielone". Włoszczyznę, szalotki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziołowy i wodę dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Delikatnie przestudzone warzywa łączymy z pozostałymi składnikami kotletów. Zagniatamy masę ręcznie, tak aby składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy kotlety w kształcie kotletów mielonych. Panierujemy je z dwóch stron w bezglutenowej panierce. Skrapiamy oliwą. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C z termoobiegiem. Pieczemy, aż będą przypieczone i chrupiące (około 20 minut). Podajemy z surówką i kaszą gryczaną.

W międzyczasie przygotowujemy surówkę: wszystkie składniki mieszamy.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowe serce" autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło:

Okładka książki "Zdrowe serce"
Okładka książki "Zdrowe serce"materiały prasowe
Fragment książki
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?