Reklama

Reklama

Mięsne klopsiki smakowicie nadziane

Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz. Wcale się przy tym nie napracujemy, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

Frykadelki z ostrym farszem

Czas przyrządzenia: 20 min + smażenie
Składniki dla: 2 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 mały pęczek natki
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 papryczka chili
  • 4 łyżki pestek słonecznika

Składniki - dodatki i przyprawy:

  • 2 małe cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Cebule obierz, drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułeczką, jajkiem oraz połową posiekanej cebuli. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze wyrób.

Reklama

2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Grubo je posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek umyj, osusz, drobniutko pokrój. Pestki słonecznika posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.  
Wymieszaj z resztą cebuli. Dodaj chili, natkę i słonecznik. Farsz posól do smaku.

3. Z mięsnej masy uformuj 8 placuszków. Na każdy nałóż porcję przygotowanego nadzienia. Zlep, formując owalne klopsiki.

4. Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Wkładaj po 4 frykadelki. Smaż je 12-15 minut, od czasu do czasu obracając, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Podawaj np. z makaronem.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje