Mięsne klopsiki smakowicie nadziane

Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz. Wcale się przy tym nie napracujemy, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

Frykadelki z ostrym farszem
Frykadelki z ostrym farszem123RF/PICSEL

Frykadelki z ostrym farszem

Sposób przygotowania:

1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Cebule obierz, drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułeczką, jajkiem oraz połową posiekanej cebuli. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze wyrób.

2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Grubo je posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek umyj, osusz, drobniutko pokrój. Pestki słonecznika posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.  
Wymieszaj z resztą cebuli. Dodaj chili, natkę i słonecznik. Farsz posól do smaku.

3. Z mięsnej masy uformuj 8 placuszków. Na każdy nałóż porcję przygotowanego nadzienia. Zlep, formując owalne klopsiki.

4. Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Wkładaj po 4 frykadelki. Smaż je 12-15 minut, od czasu do czasu obracając, by ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Podawaj np. z makaronem.

Włoskie kuleczki z pomidorem

Włoskie kuleczki z pomidorem
Włoskie kuleczki z pomidorem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Parmezan drobno zetrzyj. Bułkę namocz w mleku. Pomidory umyj, wytrzyj, potnij na 16 grubych plastrów. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą bułkę, parmezan, cebulę z czosnkiem i koncentrat. Wbij jajko. Przypraw tymiankiem, bazylią i oregano oraz solą i pieprzem. Wyrób.

2. Plasterki pomidorów oblep mięsną masą, formując frykadelki. Posmaruj je olejem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 35-40 minut.

Szkockie jajka w sakiewkach

Szkockie jajka w sakiewkach
Szkockie jajka w sakiewkach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Jedno jajko odłóż, resztę gotuj we wrzątku 5 minut. Odcedź, przestudź, obierz. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie.

2. Do mięsa dodaj natkę, cebulę  z czosnkiem, odciśniętą kajzerkę, musztardę i przyprawy. Wbij surowe jajko. Wyrób. Z masy uformuj 10 placuszków. Na każdym postaw jajko. Zlep brzegi. Klopsiki obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju ok. 10 minut, obracając. Potem owiń je naleśnikami, formując mieszki. Zwiąż je gałązkami ziół.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas