Mięso bez smażenia. Proste triki i przepisy na zdrowe potrawy

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Nieważne, czy sięgniemy po drób, wieprzowinę czy wołowinę, to najczęściej jest one smażone. Oczywiście, zjedzenie panierowanego kotleta raz na jakiś czas nie jest szkodliwe, ale zjadanie smażonego mięsa w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na zdrowie. Dlaczego? Wszystko przez tłuszcz, który jest wszechobecny we wszystkich smażonych potrawach. Jeśli zależy nam na zachowaniu pełnego zdrowia, warto wybrać inne metody przygotowywania mięs. Jak przyrządzić zdrowe potrawy z mięsa? Przekonajmy się.

Smażenie mięsa nie musi być codziennością. Warto wybrać zdrowsze alternatywy
Smażenie mięsa nie musi być codziennością. Warto wybrać zdrowsze alternatywy123RF/PICSEL

Mięso bez smażenia? Jest zdrowsze

Dlaczego warto zrezygnować ze smażenia mięsa? Powodów jest wiele! Przede wszystkim do przygotowania w ten sposób produktów żywnościowych jest używany tłuszcz - roślinny lub zwierzęcy - który przeciąża wątrobę. To z kolei powoduje ogromne dolegliwości żołądkowe, zaburza procesy trawienia oraz sprzyja powstawaniu choroby wrzodowej czy refluksu. Nie sposób zapomnieć o fakcie, że smażone mięso jest bardziej kaloryczne, co sprzyja nie tylko przybieraniu na wadze, ale także szkodzi układowi krążenia: podnosi poziom cholesterolu i podwyższa ciśnienie tętnicze, co sprzyja powstaniu chorób takich jak zawał czy udar serca. Ale to tylko część negatywnego oddziaływania smażonego mięsa na organizm. Jeśli chcemy ustrzec się przed wieloma schorzeniami, warto sięgnąć po inne sposoby przygotowywania mięsa, które są równie smaczne.

Szybka i sycąca potrawka mięso-warzywnaInteria Kulinaria

Pieczenie mięsa

Jeśli ktoś chce uniknąć smażenia mięsa, to pieczenie powinno być pierwszym wyborem. Dlaczego? Ponieważ tak przygotowywane mięso jest nie tylko smaczne, ale zdrowsze, dlatego że nie trzeba używać nadmiaru tłuszczu. Delikatne, białe mięso, czyli drób, można piec bez przykrycia jedynie przez kilkanaście minut, aby nie tylko było rumiane z zewnątrz, ale było także soczyste w środku. Natomiast czerwone lepiej zapiekać albo w zamykanym naczyniu żaroodpornym, albo w zapakowane w rękaw do pieczenia. Nieważne, którą metodę obierzemy, drób, wołowinę i wieprzowinę trzeba wcześniej zamarynować. Tutaj możemy puścić wodze fantazji, ponieważ ilość przypraw może przyprawić o zawrót głowy.

Najprostszą marynatą do mięsa może być sama musztarda albo sos sojowy, ale także nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po niezawodne przyprawy: czyli sól i pieprz! Oczywiście, nie trzeba się ograniczać, ale skorzystać także z curry, papryki suszonej, czy specjalnych mieszanek przyprawowych.

Duszenie mięsa

Podduś mięso z warzywami! Szybko otrzymasz sycący gulasz
Podduś mięso z warzywami! Szybko otrzymasz sycący gulasz123RF/PICSEL

Co zrobić, aby przygotować smaczny obiad bez smażonego mięsa? Wystarczy je poddusić w garnku z dodatkiem wody albo bulionu! Taki sposób jest lepszy w wypadku, kiedy mamy ochotę na soczysty obiad, a sos własny jest naszym ulubionym dodatkiem do posiłku. Mięso - podobnie jak w przypadku pieczenia - można wcześniej zamarynować albo dodawać przyprawy w trakcie duszenia. Oczywiście, nie trzeba się ograniczać, bo przygotowywane w ten sposób mięso będzie na pewno soczyste. Oprócz przypraw, warto dodać do duszonej potrawy również warzywa - paprykę, cebulę, czosnek czy marchew, które podkręcą smak dania. Uwaga: solenie duszonego mięsa (zwłaszcza wołowiny i wieprzowiny) lepiej zostawić na sam koniec. Wtedy nie będzie twarde!

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze mięsa sprawdzi się, kiedy zależy nam na wyjątkowym przygotowaniu drobiu. Oczywiście, najlepiej skorzystać z parowaru, ale jeśli takiego urządzenia nie posiadamy, nie musimy załamywać rąk. Alternatywę dla mięsa smażonego przygotujemy na zwykłym, metalowym sitku, które ustawi się w garnku z odrobiną wody. Aby mięso prawidłowo się ugotowało na parze, niezbędne będzie również przykrycie go zwykłą pokrywką. Mięso do gotowania na parze może być wcześniej zamarynowane, ale jeśli chcemy się cieszyć delikatniejszym smakiem drobiu, możemy ten etap pominąć. Aby danie nie było mdłe, wodę potrzebną do gotowania na parze można zastąpić wywarem warzywnym albo winem: czerwonym lub białym!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas