Miętowy chłodnik z awokado

Oto pomysł na oryginalny chłodnik. Smakuje wyśmienicie!

Wyjątkowe połączenie smaków
Wyjątkowe połączenie smaków 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 ogórek,
  • żółta papryka,
  • dymka,
  • awokado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka liści mięty,
  • 250 g jogurtu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • łyżeczka tabasco,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki szczypiorku.

Przygotowanie:

Ogórek obierz i przekrój wzdłuż. Wypestkuj go za pomocą łyżki. Paprykę i dymkę oczyść. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wyjmij miąższ. Ogórek, paprykę i awokado pokrój w kawałki, a dymkę posiekaj. Wszystko wsyp do miksera. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną miętę. Zmiksuj. Dodaj jogurt, oliwę, ocet i tabasco. Miksuj dalej, aż powstanie gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem. 

Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoInteria.tv
Tele Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?