Minestrone z makaronem
Włoska zupa o niepowtarzalnym smaku.

Składniki
- kilka plasterków wędzonego boczku,
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 marchewki,
- 100 g fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 mały por
- 2 puszki pomidorów
- pół cukinii
- puszka fasolki czerwonej (lub białej)
- makaron muszelki
- natka pietruszki,
- bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
- starty parmezan
- oliwa
Sposób przygotowania
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek pokrojony w kostkę.
Dodać posiekaną cebulę, czosnek, seler, pora i marchewkę pokrojoną na krążki oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
Dołożyć pozostałe warzywa. Zalać wszystko 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby.
10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i fasolkę z puszki.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
Zupę podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki.