Reklama

Minestrone z makaronem

Włoska zupa o niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki,
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały por
  • 2 puszki pomidorów
  • pół cukinii
  • puszka fasolki czerwonej (lub białej)
  • makaron muszelki
  • natka pietruszki,
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
  • starty parmezan
  • oliwa

Sposób przygotowania

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek pokrojony w kostkę.

Dodać posiekaną cebulę, czosnek, seler, pora i marchewkę pokrojoną na krążki oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.

Dołożyć pozostałe warzywa. Zalać wszystko 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby.

10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i fasolkę z puszki.

Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.

Zupę podawać posypane startym parmezanem i natką pietruszki. 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy