Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem
Dzieci mają setki pomysłów i potrafią korzystać ze swojej wyobraźni i kreatywności w zaskakujący sposób. Interesują się też tym, co robią dorośli i chcą uczestniczyć w ich zajęciach. Chętnie np. próbują swoich sił w kuchni. Warto je dopingować i wykorzystywać ich pomysłowość, by razem przeżywać kulinarne przygody i odkrywać nowe smaki.
Sposób przygotowania
1. Na pierwszy ogień...
Makaron (np. Lubella) ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
2. Jesteś na półmetku...
Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.
3. To już prawie meta!
Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.
Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!