Reklama

Reklama

Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem

Dzieci mają setki pomysłów i potrafią korzystać ze swojej wyobraźni i kreatywności w zaskakujący sposób. Interesują się też tym, co robią dorośli i chcą uczestniczyć w ich zajęciach. Chętnie np. próbują swoich sił w kuchni. Warto je dopingować i wykorzystywać ich pomysłowość, by razem przeżywać kulinarne przygody i odkrywać nowe smaki.

Składniki

  • Makaron np. Lubella Mini Kółka 1 opakowanie (400 g)
  • rabarbar 300g
  • miód 100ml
  • sok pomarańczowy 1 szklanka
  • masło 30g
  • jogurt grecki 1 opakowanie
  • truskawki 250g
  • płatki migdałów 50g
  • melisa do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Na pierwszy ogień...

Reklama

Makaron (np. Lubella) ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

 2. Jesteś na półmetku...

Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

 3. To już prawie meta!

Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.

Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje