Mini pizza ze szparagami i bazyliowym pesto z migdałową nutą
Pojawienie się na straganach zielonych, pełnych witamin szparagów zwiastuje nadejście prawdziwej i jednocześnie bardzo smacznej oraz pełnej witamin wiosny. Ich smakiem możemy cieszyć się zaledwie przed dwa miesiące, dlatego warto wykorzystać ten czas jak najlepiej!

Składniki
- 1 opakowanie ciasta do pizzy
- 100 g pasty pomidorowej
- Pęczek zielonych szparagów
- Świeża bazylia
- 75 g Orzechów Pinii np. Bakalland
- 100 g Migdałów w płatkach np. Bakalland
- 1 mała cukinia
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z cytryny
- Oliwa
Sposób przygotowania
Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Następnie przygotowujemy pesto: liście bazylii, orzeszki pinii, garść płatków migdałów, oliwę, kilka kropli soku z cytryny przekładamy do osobnego naczynia i blendujemy na gładką masę. Następnie spód do pizzy smarujemy pastą pomidorową i pesto. Na to wszystko układamy cienko pokrojone plasterki cukinii i szparagi. Wszystkie składniki skrapiamy delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-30 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżą bazylią.