Mini pizza ze szparagami i bazyliowym pesto z migdałową nutą

Pojawienie się na straganach zielonych, pełnych witamin szparagów zwiastuje nadejście prawdziwej i jednocześnie bardzo smacznej oraz pełnej witamin wiosny. Ich smakiem możemy cieszyć się zaledwie przed dwa miesiące, dlatego warto wykorzystać ten czas jak najlepiej!

Mini pizza ze szparagami
Mini pizza ze szparagamimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Następnie przygotowujemy pesto: liście bazylii, orzeszki pinii, garść płatków migdałów, oliwę, kilka kropli soku z cytryny przekładamy do osobnego naczynia i blendujemy na gładką masę. Następnie spód do pizzy smarujemy pastą pomidorową i pesto. Na to wszystko układamy cienko pokrojone plasterki cukinii i szparagi. Wszystkie składniki skrapiamy delikatnie oliwą i sokiem z cytryny, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20-30 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżą bazylią.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas