Miodowa golonka na piwie

Doskonała z sałatką ziemniaczaną.

article cover
poboczem.pl

- 1 duża golonka,
- 1 większa cebula,
- 2 małe marchewki,
- sól,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 2-3 liście laurowe,
- po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka kminku,
- 500 ml jasnego piwa,
- 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Golonkę oczyścić. Cebulę obrać, przekroić na pół. Włoszczyznę obrać, pokroić w duże kawałki. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić, włożyć pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Włożyć golonkę, gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

Obrać czosnek, za pomocą widelca utrzeć go ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą z oliwek. Podgotowaną golonkę wyjąć z garnka, osuszyć. Ułożyć ją w brytfannie, natrzeć doprawioną czosnkiem oliwą, posypać kminkiem. Podlać małą ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem.

Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie miękka, posmarować ją miodową glazurą i dopiec jeszcze chwilę (do przyrumienienia). Podawać z sałatką ziemniaczaną lub z sosem cumberland.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas