Miodowa golonka na piwie
Doskonała z sałatką ziemniaczaną.

Składniki na 4 porcje:
- 1 duża golonka,- 1 większa cebula,- 2 małe marchewki,- sól,- 1 mała pietruszka, - kawałek selera, - 2-3 liście laurowe, - po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy, - 2 ząbki czosnku, - 5 łyżek oliwy, - 1 łyżka kminku, - 500 ml jasnego piwa, - 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Golonkę oczyścić. Cebulę obrać, przekroić na pół. Włoszczyznę obrać, pokroić w duże kawałki. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić, włożyć pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Włożyć golonkę, gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
Obrać czosnek, za pomocą widelca utrzeć go ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą z oliwek. Podgotowaną golonkę wyjąć z garnka, osuszyć. Ułożyć ją w brytfannie, natrzeć doprawioną czosnkiem oliwą, posypać kminkiem. Podlać małą ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem.
Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie miękka, posmarować ją miodową glazurą i dopiec jeszcze chwilę (do przyrumienienia). Podawać z sałatką ziemniaczaną lub z sosem cumberland.