Miodowa pierś na kuskusie
Wydawać by się mogło, że połączenie kurczaka z miodem nie może smakować dobrze… A jednak! To danie smakuje tak wybornie, że każdy prosi o dokładkę.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, pozbaw ewentualnych błonek i przerostów, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. W misce wymieszaj keczup z miodem, sosem sojowym, łyżką oleju, 2-3 przeciśniętymi ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
2. Do przygotowanej marynaty włóż piersi kurczaka, odłóż na dwie godziny, a potem przełóż do rękawa foliowego. Piecz 40 min w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia rozetnij rękaw.
3. Kuskus przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Połącz z osączoną kukurydzą oraz posiekaną dymką. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj z mięsem, ozdób natką.