Młoda kapusta inaczej - pomysł na letnią sałatkę
Młoda kapusta jest krucha, pyszna i czasem myślimy, że szkoda jej gotować...

To idealna baza do letniej sałatki, wprost wymarzonej na lekki lunch. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy:
Składniki:
pół główki młodej kapusty, pęczek rzodkiewek, pół pęczka szczypiorku, trzy jajka ugotowane na twardo, dwa gruntowe ogórki, 15 dag ulubionej szynki, sól, pieprz, garść grzanek do posypania.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos z 4 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżki chrzanu ze słoika. W salaterce układamy warstwami: posiekaną kapustę i szczypiorek, rzodkiewki i ogórki pokrojone w plasterki, szynkę pokrojoną w paseczki, jajka pokrojone w ćwiartki.
Sałatkę polewamy sosem chrzanowym, a na wierzch sypiemy zrumienione na maśle grzanki. Tak przyrządzona sałatka jest wystarczająco syta, by mogła stanowić osobne danie. Idealnie smakuje na ławce pod gruszą.