Młoda kapusta inaczej - pomysł na letnią sałatkę
Młoda kapusta jest krucha, pyszna i czasem myślimy, że szkoda jej gotować...
To idealna baza do letniej sałatki, wprost wymarzonej na lekki lunch. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos z 4 łyżek majonezu, 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżki chrzanu ze słoika. W salaterce układamy warstwami: posiekaną kapustę i szczypiorek, rzodkiewki i ogórki pokrojone w plasterki, szynkę pokrojoną w paseczki, jajka pokrojone w ćwiartki.
Sałatkę polewamy sosem chrzanowym, a na wierzch sypiemy zrumienione na maśle grzanki. Tak przyrządzona sałatka jest wystarczająco syta, by mogła stanowić osobne danie. Idealnie smakuje na ławce pod gruszą.