Młode ziemniaczki zimą? Tak! Ewa Wachowicz zdradza specjalny sposób gotowania
Ach ten smak młodych ziemniaczków... Od razu czujemy powiew lata w środku zimy. Jednak zanim się już totalnie rozmarzymy, powróćmy do wspomnianych ziemniaków. Okazuje się, że w dość prosty sposób, możemy "odtworzyć" ten letni, charakterystyczny smak. Jak? Prosty przepis zdradza Ewa Wachowicz.
Idealny obiad? Dla wielu osób zestaw bez ziemniaków może nie istnieć. Szczególnie jeśli na talerzu pojawia się też mięso. Najpopularniejszym dodatkiem są tak zwane "ziemniaki z wody". Późnym latem możemy cieszymy się smakiem młodych ziemniaków. Jednak, jak zauważa Ewa Wachowicz, zimą można "odtworzyć" ich smak poprzez ugotowanie ich w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Oto przepis prowadzącej program "Ewa Gotuje".
Młode ziemniaki zimą. Jak je zrobić?
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- woda i mleko do gotowania
- sól do smaku
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 cebuli
- koperek do dekoracji
Sposób przygotowania ziemniaków:
- Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół na pół)
- Do wody z mlekiem wrzucić też czosnek w łupinkach i cebulę
- Podawać udekorowane posiekanym koperkiem.
Polecamy również: Banalnie prosty przepis na ziemniaki z piekarnika
Purée idealne według Ewy Wachowicz
Dodatkiem, który również często gości na naszych stołach jest purée. Jak przygotować to idealne? Ewa Wachowicz ma na to radę. - Przed samym procesem ugniatania ziemniaków, proponuję dodać do nich wcześniej zrumienioną cebulkę na maśle klarowanym. Gwarantuję, że jeśli wykorzystacie ten sposób, to wejdzie wam to w nawyk - przyznała restauratorka.