Młode ziemniaczki zimą? Tak! Ewa Wachowicz zdradza specjalny sposób gotowania

Ach ten smak młodych ziemniaczków... Od razu czujemy powiew lata w środku zimy. Jednak zanim się już totalnie rozmarzymy, powróćmy do wspomnianych ziemniaków. Okazuje się, że w dość prosty sposób, możemy "odtworzyć" ten letni, charakterystyczny smak. Jak? Prosty przepis zdradza Ewa Wachowicz.

Sposób Ewy Wachowicz na ziemniaki. Ma specjalny patent na ich gotowanie
Sposób Ewy Wachowicz na ziemniaki. Ma specjalny patent na ich gotowanie123RF/PICSEL

Idealny obiad? Dla wielu osób zestaw bez ziemniaków może nie istnieć. Szczególnie jeśli na talerzu pojawia się też mięso. Najpopularniejszym dodatkiem są tak zwane "ziemniaki z wody". Późnym latem możemy cieszymy się smakiem młodych ziemniaków. Jednak, jak zauważa Ewa Wachowicz, zimą można  "odtworzyć" ich smak poprzez ugotowanie ich w odpowiedni sposób. Jak to zrobić? Oto przepis prowadzącej program "Ewa Gotuje".

Młode ziemniaki zimą. Jak je zrobić?

Poczuj smak młodych ziemniaków zimą. To możliwe
Poczuj smak młodych ziemniaków zimą. To możliwe123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • woda i mleko do gotowania
  • sól do smaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania ziemniaków:

  1. Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem (w proporcjach pół na pół)
  2. Do wody z mlekiem wrzucić też czosnek w łupinkach i cebulę
  3. Podawać udekorowane posiekanym koperkiem.

Purée idealne według Ewy Wachowicz

Dodatkiem, który również często gości na naszych stołach jest purée. Jak przygotować to idealne? Ewa Wachowicz ma na to radę. - Przed samym procesem ugniatania ziemniaków, proponuję dodać do nich wcześniej zrumienioną cebulkę na maśle klarowanym. Gwarantuję, że jeśli wykorzystacie ten sposób, to wejdzie wam to w nawyk - przyznała restauratorka.

Piwne ziemniaki - takich jeszcze nie jedliście!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas