Gdy stawiam na świątecznym stole, dostaję oklaski. Gwiazda makowa to hit

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
128
Udostępnij

Jest tak piękna, że niektórzy twierdzą, że aż szkoda ją jeść. Robię ją co roku, bo to ciasto jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Świąteczny kształt i dodatek maku sprawiają, że robi wrażenie na całej rodzinie, a kiedy wchodzę z gwiazdą makową do pokoju po wigilii, dostaję oklaski. Ostrzegam: jeśli zrobicie ją raz, będziecie proszeni, by robić to ciasto co roku.

Drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy hit na świątecznym stole
Drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy hit na świątecznym stoleWojciech Wojtkielewicz/Polska PressEast News

Gwiazda drożdżowa - królowa świątecznego stołu

Gdy pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta, nie spodziewałam się, jaką furorę zrobi wśród rodziny i znajomych. Owszem, robi wrażenie, bo drożdżowa gwiazda jest ręcznie zawijana, dzięki czemu jej kształt za każdym razem jest wyjątkowy. W zależności od tego, czy zrobimy ją z gotową masą makową z puszki, czy też z twarogiem albo z białą masą makową, zawsze wygląda imponująco. Drożdżowa królowa jest wyczekiwana jako deser po wigilii, a kiedy ją podaję, jest witana oklaskami. Ze względu na wygląd, ale też pyszny smak. Czy może być coś lepszego niż domowe ciasto drożdżowe z dodatkami i lukrem?

Spróbujcie, a z pewnością będziecie powracać co roku do tego przepisu.

Najlepsze ciasto na Boże Narodzenie to:
Ankieta zakończonaOddano 1032 głosów
Makowiec
47%
Piernik
19%
Sernik
30%
Keks
4%

Drożdżowa gwiazda z makiem - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta po wierzchu)
  • 300 g gotowej masy makowej z puszki
  • lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Drożdżowa gwiazda w wersji z serem
Drożdżowa gwiazda w wersji z serem /archiwum prywatneINTERIA.PL

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać jajka i mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i powygniatać. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
  4. Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
  5. Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).

Smacznego!

Najlepsze ciasto na Boże Narodzenie to:
Ankieta zakończonaOddano 1032 głosów
Makowiec
47%
Piernik
19%
Sernik
30%
Keks
4%
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      "Ewa gotuje": Ciasto drożdżowe z gruszkami
      "Ewa gotuje": Ciasto drożdżowe z gruszkamiPolsat
      Przejdź na