Gdy stawiam na świątecznym stole, dostaję oklaski. Gwiazda makowa to hit

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy hit na świątecznym stole
Drożdżowa gwiazda z makiem to prawdziwy hit na świątecznym stoleWojciech Wojtkielewicz/Polska PressEast News

Gwiazda drożdżowa - królowa świątecznego stołu

Zobacz również:

Drożdżowa gwiazda z makiem - przepis

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta po wierzchu)
  • 300 g gotowej masy makowej z puszki
  • lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Drożdżowa gwiazda w wersji z serem
Drożdżowa gwiazda w wersji z serem /archiwum prywatneINTERIA.PL
  1. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  2. Dodać jajka i mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut.
  3. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i powygniatać. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
  4. Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
  5. Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
  6. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).
"Ewa gotuje": Ciasto drożdżowe z gruszkamiPolsat