Gdy stawiam na świątecznym stole, dostaję oklaski. Gwiazda makowa to hit
Jest tak piękna, że niektórzy twierdzą, że aż szkoda ją jeść. Robię ją co roku, bo to ciasto jest naprawdę wyjątkowe i pyszne. Świąteczny kształt i dodatek maku sprawiają, że robi wrażenie na całej rodzinie, a kiedy wchodzę z gwiazdą makową do pokoju po wigilii, dostaję oklaski. Ostrzegam: jeśli zrobicie ją raz, będziecie proszeni, by robić to ciasto co roku.
Gwiazda drożdżowa - królowa świątecznego stołu
Gdy pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta, nie spodziewałam się, jaką furorę zrobi wśród rodziny i znajomych. Owszem, robi wrażenie, bo drożdżowa gwiazda jest ręcznie zawijana, dzięki czemu jej kształt za każdym razem jest wyjątkowy. W zależności od tego, czy zrobimy ją z gotową masą makową z puszki, czy też z twarogiem albo z białą masą makową, zawsze wygląda imponująco. Drożdżowa królowa jest wyczekiwana jako deser po wigilii, a kiedy ją podaję, jest witana oklaskami. Ze względu na wygląd, ale też pyszny smak. Czy może być coś lepszego niż domowe ciasto drożdżowe z dodatkami i lukrem?
Spróbujcie, a z pewnością będziecie powracać co roku do tego przepisu.
Zobacz również:
Drożdżowa gwiazda z makiem - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 jajko (do posmarowania ciasta po wierzchu)
- 300 g gotowej masy makowej z puszki
- lukier: 1 łyżka gorącego soku z cytryny + ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając kilka łyżek mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
- Dodać jajka i mieszać łyżką wszystkie składniki. Gdy się połączą, dodać roztopione, ciepłe masło i zacząć wyrabiać składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i powygniatać. Uformować kulę, podzielić na 4 części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu.
- Chwilę zagnieść i rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym placku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 blat z ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
- Ciasto pokroić na 16 części, nie docinając go do samego środka (pozostawić środek bez nacinania). Każdy kawałek obkręcić 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcić 2 razy w prawo, drugi sąsiadujący 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki z każdej pary zlepić na końcu. Odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (gorący sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem, w takiej ilości aby otrzymać odp. konsystencję lukru).
Smacznego!