Mocna konkurencja dla sernika. Koniecznie upiecz na święta
Święta mogą należeć do niego. Chociaż w czasie Bożego Narodzenia ogromną popularnością cieszy się sernik, to warto przypomnieć sobie o innym tradycyjnym cieście. Mowa o makowcu, który jest prawdziwą gwiazdą wśród wypieków o tej porze roku.

Spis treści:
- Makowiec zawijany. Nie zapomnij o kluczowych składnikach
- Świąteczny makowiec zawijany. Prosty przepis na wyśmienite ciasto
- Makowiec: skąd ta tradycja?
Makowiec zawijany to prawdziwy rarytas wśród świątecznych wypieków. Jeśli do tej pory na stole królował sernik, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Bo tradycyjny deser zachwyca smakiem. To sprawka masy makowej i puszystego ciasta drożdżowego. W trakcie pieczenia jego aromatyczny zapach z pewnością będzie się unosił w całym domu. I wspaniale wprowadzi w klimat świąt.
Makowiec zawijany. Nie zapomnij o kluczowych składnikach
Do przygotowania makowca wcale nie potrzebujesz wymyślnych składników. W sklepie możesz kupić gotową masę makową. Warto dodać do niej kilka dodatków, które wzbogacą jej smak. Mowa o dwóch białkach jajek, szczypcie soli i skórce pomarańczowej. W takim zestawie będzie podwójnie pyszna.
Możesz też wypróbować nasz przepis na domową masę makową:
Przygotuj również mąkę, świeże drożdże, jajka i mleko. Przyda ci się również prawdziwe masło i cukier. Zatem do dzieła!

Świąteczny makowiec zawijany. Prosty przepis na wyśmienite ciasto
Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- żółtko,
- 80 g masła,
- 80 g cukru,
- odrobina soli.
- Nadzienie:
- puszka gotowej masy makowej,
- 2 białka,
- garść skórki z pomarańczy, szczypta soli.
- Dodatkowo: jajko, łyżka mleka.
- Mleko podgrzej w rondelku. Gdy będzie ciepłe (nie gorące!), przelej do wysokiego kubka. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij z głównych składników). Odstaw na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę wsyp do dużej miski. Wlej rozczyn, resztę mleka, wbij jajka w całości i żółtko. Dosyp pozostały cukier i dodaj odrobinę soli. Zacznij łączyć składniki, a na końcu dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Aby gotowa masa makowa była bardziej puszysta, ubij białka z odrobiną soli. Następnie wmieszaj je delikatnie do maku. Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i połącz wszystkie składniki
- Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wbij w nie pięść. Wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Nałóż masę makową tak, aby został około 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Teraz zwiń jak roladkę.
- Jajko roztrzep wraz z mlekiem. Nasmaruj wierzch ciasta i zostaw na 20-30 minut.
- Piecz makowiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) przez ok. 40 minut.
- Po wystudzeniu udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
Makowiec: skąd ta tradycja?
Makowiec w kuchni polskiej kojarzy się głównie z wigilią. Jednak w nadmiarze przepisów na rozmaite świąteczne wypieki, zdarza się o nim zapominać. Dawniej gościł niegdyś na stołach zamożnych mieszkańców, a w zwykłych domach przygotowywano go jedynie na wigilię Bożego Narodzenia, karnawał, Wielkanoc czy Zielone Świątki.
Według ludowych podań, mak spożywany w wigilię miał zapewniać szczęście i chronić przed działaniem złych mocy. Mak pojawiał się na wigilijnym stole również jako symbol urodzaju, a wspólnie z miodem i grzybami miał być łącznikiem z zaświatami.

Więcej słodkich inspiracji na święta? Sprawdź koniecznie:
Marzysz o potrawach, które wyglądają jak z restauracji, a przygotujesz je w domowym zaciszu? Wypróbuj nasze kulinarne porady i przepisy, które odmienią twoją kuchnię. Więcej znajdziesz w naszej KUCHNI











