Pierniczki "śmietanki". Pyszne ciastka zrobią furorę podczas świąt

Bez pierniczków trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. Przepisów jest bez liku. Może do waszych ulubionych dołączy też przepis na pierniczki "śmietanki"? Z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.

Szukasz pomysłu na świąteczne pierniczki? Wypróbuj ten ze śmietanką i miodem w roli głównej
Szukasz pomysłu na świąteczne pierniczki? Wypróbuj ten ze śmietanką i miodem w roli głównej123RF/PICSEL

Pierniczki i pierniki - naprawdę trudno wyobrazić sobie święta bez ich smaku i aromatu. Przepisów na pyszne ciastka jest całe mnóstwo. Jednym z nich jest przepis na pierniczki "śmietanki" ze śmietanką i miodem w składzie. Z pewnością dołączą do twoich ulubionych.

Pierniczki "śmietanki". Pyszne ciastka zrobią furorę podczas świąt

Przepis na pierniczki "śmietanki" pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka". Książka została po raz pierwszy wydana w 1966 roku i od tego czasu cieszy się niesłabnącym powodzeniem. Przepisy mistrza cukierniczego są proste i nie sprawiają większych trudności.

Przepis na pierniczki "śmietanki"

Składniki:

  • mąka pszenna,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jaja,
  • pół szklanki gęstej śmietanki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki korzeni (cynamon, goździki).

Sposób przygotowania:

Miód rozpuścić z cukrem i przełożyć do miski. Do ciepłego syropu wbić całe jaja, wlać roztwór sody i śmietankę, wsypać utłuczone, przesiane korzenie i wyrabiając, dodać tyle mąki, aby otrzymać ciasto nadające się do rozwałkowania.

Wałkować na grubość 1 cm, po czym wycinać małe placuszki i smarować je białkiem, posypywać grubym cukrem i układać na blasze wysmarowanej masłem. Piec 20 minut w średnio gorącym piekarniku.

Bez pysznych pierniczków trudno wyobrazić sobie święta
Bez pysznych pierniczków trudno wyobrazić sobie święta

Świąteczne pierniczki - wskazówki

Pierniczki możesz piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.

Zamiast mąki pszennej możesz też użyć mąki żytniej, która sprawdzi się równie idealnie co pszenna. Możesz też je połączyć.

Pierniczki na koniec można polukrować. Najlepiej sprawdzi się lukier przygotowany samodzielnie. Potrzebujesz do ego jedynie cukru pudru, soku z cytryny lub pomarańczy. Ciastka możesz też oczywiście ozdobić wedle uznania.

Zobacz też:

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne