Cztery przepisy na ciasta siostry Anastazji. Idealne na święta i nie tylko

Siostra Anastazja od lat jest kulinarną idolką Polek. Uśmiechnięta zakonnica spogląda na nas z okładek dziesiątek książek, które wydała, aby pielęgnować tradycje w kuchni i dzielić się najlepszymi recepturami na dania główne czy desery. Z uwagi na zbliżające się święta - ale nie tylko - warto przetestować jej przepisy. Wybraliśmy cztery, które według nas są najlepsze - niektóre ze względu na powalający smak, inne z uwagi na łatwość i krótki czas wykonania. A ty, którym z nich zachwycisz swoich bliskich?

Pyszne ciasta nie tylko na święta - przepisy siostry Anastazji
Pyszne ciasta nie tylko na święta - przepisy siostry AnastazjiCanva ProINTERIA.PL

Super pyszne ciasto Siostry Anastazji - aromatyczny piernik

Piernik to klasyka, która nierozerwalnie kojarzy się ze świętami. W wersji siostry Anastazji jest wyjątkowo miękki, wilgotny i pełen korzennych aromatów. Idealny na Boże Narodzenie, ale równie pyszny w każdy inny dzień roku.

Piernik
PiernikCanva ProINTERIA.PL

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło z miodem i przyprawą do piernika w rondelku, odstaw do ostygnięcia.
  2. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i kakao.
  4. Do masy jajecznej stopniowo dodawaj suche składniki, rozpuszczone masło oraz mleko, cały czas mieszając.
  5. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz w 180°C przez około 45 minut. Po ostudzeniu możesz polać polewą czekoladową lub przełożyć powidłami śliwkowymi.

Szybkie ciasto Siostry Anastazji - kultowy cielaczek

Cielaczek to ciasto, które zdobywa serca dzięki swojej prostocie i efektownemu wyglądowi. Nazwa nawiązuje do łatek, które przypominają skórę cielaczka. Myślisz, że ich uzyskanie jest skomplikowane? Nic podobnego!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Utrzyj jajka z cukrem i cukrem wanilinowym.
  2. Dodaj olej i mleko, następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  4. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wylewaj na przemian łyżki jasnego i ciemnego ciasta, tworząc łatki.
  5. Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Lekkie ciasto Siostry Anastazji - wypełniona jabłkami po brzegi szarlotka

Szarlotka siostry Anastazji to lekkie, puszyste ciasto z dużą ilością jabłek. Jest idealne zarówno na deser do kawy, jak i na rodzinne spotkania.

Szarlotka
SzarlotkaMateusz Grochocki/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki i wymieszaj z cynamonem.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj jajka.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Połowę ciasta wyłóż na dno formy, na to ułóż jabłka, a następnie resztę ciasta.
  5. Piecz w 180°C przez około 50 minut. Po wystudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.

Ciasto na niedzielę Siostry Anastazji - połączenie dwóch ciast w jednym - seromakowiec

Seromakowiec to idealne połączenie dwóch klasyków: sernika i makowca. To ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem - doskonałe na niedzielny deser.

Seromakowiec
Seromakowiec 123RF/PICSEL

Składniki na masę makową:

  • 250 g maku,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g masła.

Przygotowanie:

  1. Mak sparz, zmiel i wymieszaj z resztą składników masy makowej.
  2. Twaróg utrzyj z cukrem i masłem, dodaj jajka i budyń waniliowy.
  3. Na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia wylej masę makową, a na nią masę serową.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Po ostudzeniu udekoruj polewą czekoladową lub lukrem.

Te ciasta Siostry Anastazji są pyszne i kiedy przyrządzisz je raz na Boże Narodzenie zapewniamy, że zechcesz do nich jeszcze wiele razy wrócić.

Jak przetrwać święta z rodziną i nie zwariowaćINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas