Sekret tkwi w kilku składnikach. Domowa masa do makowca będzie idealna

Aktualizacja

Masa makowa powinna być wilgotna i aromatyczna, by makowiec postawiony na świątecznym stole zrobił furorę wśród gości. Choć jest głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni jako dodatek do ciast, drożdżówek czy klusek, nie każdy podejmuje się wyzwania, by ją przygotować. Podczas smarowania ciasta może się kruszyć, a po upieczeniu być zbyt sucha czy gorzka. By tego uniknąć, warto poznać przepis na idealną masę makową, która będzie rozpływać się w ustach. Sekret tkwi w kilku składnikach. Sprawdź, jak zrobić domową masę makową.

Sprawdź, jak przygotować idealną masę do makowca
Sprawdź, jak przygotować idealną masę do makowca123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść mak?

Masa makowa ma sporo kalorii, ale warto wiedzieć, że jej główny składnik to bardzo zdrowy produkt. W maku znajdziemy sporo tłuszczów, bo około 40-50 procent całego składu. To dlatego mak jest kaloryczny. 100 gramów zawiera około 480 kalorii. Jednak poza tłuszczami, mak bogaty jest również w błonnik, który świetnie wpływa na trawienie, a także kwasy omega-6 regulujące pracę nerek i wątroby oraz zbijające cholesterol. W maku znajdziemy również witaminy A, C, D oraz E, wapń, magnez żelazo oraz potas. Mak ma świetny wpływ na układ trawienny, ale także na nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Warto jeść go regularnie, ale z umiarem. A teraz przejdźmy do przygotowania domowej masy makowej.

Co zrobić, żeby masa makowa była wilgotna?

Masa do makowca to zmielone ziarenka maku zmieszane z aromatycznymi dodatkami takimi jak miód czy przeróżne bakalie - rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy czy suszone owoce. Całość musi być idealnie zwarta i wilgotna, by dobrze rozsmarowała się po cieście, nie kruszyła się i rozpływała się w ustach. Co zrobić, żeby masa makowa była wilgotna?

Przede wszystkim mak musi być dobrze namoczony przed zmieleniem. Oprócz tego, warto dosłodzić masę większą ilością miodu zamiast cukru, który nada jej więcej wilgoci i podkręci jej smak. Natomiast tuż przed wykorzystaniem masy makowej do ciasta, można dodać do niej ubitą pianę z białek, która doskonale zwiąże składniki i pomoże uzyskać odpowiednią, zwartą konsystencję. Poniżej przedstawiamy, jak wykorzystać te triki podczas przygotowania masy na makowiec.

Jak zrobić masę na makowiec? Potrzebne składniki

Makowiec z dobrze zrobioną masą rozpływa się w ustach
Makowiec z dobrze zrobioną masą rozpływa się w ustach123RF/PICSEL

Oto składniki, które będą nam potrzebne:

  • 500 gramów suchego maku,
  • 150 gramów brązowego cukru,
  • trzy łyżki miodu,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 50 gramów orzechów włoskich,
  • dwie łyżki aromatu migdałowego,
  • jedna łyżeczka cynamonu w proszku,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • jedna łyżka masła (powinno być w temperaturze pokojowej).

Jak zrobić idealną masę makową? Sposób przygotowania

Do masy makowej idealnie pasują rodzynki, migdały czy orzechy.
Do masy makowej idealnie pasują rodzynki, migdały czy orzechy.123RF/PICSEL
  1. Mak zalewamy wodą (powinna pokryć wszystkie ziarna), gotujemy przez 15 minut na małym ogniu i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie odsączamy z nadmiaru wody przez sitko i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc.
  2. Mielimy mak dwukrotnie używając drobnego sitka. Do przygotowania masy makowej możemy również użyć dostępnego w sklepach gotowego zmielonego maku. Wystarczy go jedynie zalać wrzątkiem i wystudzić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  3. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość. Do masy możemy dodać posiekane migdały lub suszone owoce.
  4. Przed wykorzystaniem masy do wypieków należy połączyć ją z ubitymi białkami (można również z całymi jajkami, w zależności od przepisu). Warto wiedzieć, że na masę o wadze 500 gramów potrzeba sześć ubitych na sztywną pianę białek. Ten trik sprawi, że masa nie będzie odstawać od ciasta.

* Masę makową możemy przechowywać około pięciu dni w lodówce (tylko bez białek) lub mrozić.

Powodzenia w przygotowaniu!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas