Reklama

Reklama

Modne kiszonki

Robią je nie tylko babcie, ale również młode gospodynie. Barszcz z własnych buraczków, kiszone cytryny czy solone grzyby to smakołyki, którymi warto się popisać przed gośćmi.

Buraki na barszcz

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 4 słoików

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej wody przegotowanej i ostudzonej
  • łyżka soli

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj, a następnie obierz bardzo cienko ze skórki (rób to w rękawiczkach). Jeśli są nieduże, możesz pozostawić skórkę, a jedynie odciąć twarde końcówki.

Reklama

2. Przygotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż do wyparzonych słoiczków (lub jednego większego słoja).

3. Do każdego słoja włóż po jednym listku laurowym, obranym ząbku czosnku oraz ziarenku czarnego pieprzu. Wymieszaj wodę z solą. Zalej buraczki, dociskając je. Muszą być całkowicie przykryte.

4. Słoiczki zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Później przenieś je do piwnicy lub zimnej spiżarki (idealna temperatura to 10 st. C). Buraczki ukiszą się po 2-3 tygodniach.

Wypróbuj, bo warto

Buraczki możesz także wykorzystać do przyrządzenia surówki lub podać na ciepło z zasmażką. Pozostały sok zlej do butelki i szczelnie zamknij. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje