Modne kiszonki

Robią je nie tylko babcie, ale również młode gospodynie. Barszcz z własnych buraczków, kiszone cytryny czy solone grzyby to smakołyki, którymi warto się popisać przed gośćmi.

Buraki na barszcz
Buraki na barszcz123RF/PICSEL

Buraki na barszcz

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj, a następnie obierz bardzo cienko ze skórki (rób to w rękawiczkach). Jeśli są nieduże, możesz pozostawić skórkę, a jedynie odciąć twarde końcówki.

2. Przygotowane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój na nieduże kawałki. Rozłóż do wyparzonych słoiczków (lub jednego większego słoja).

3. Do każdego słoja włóż po jednym listku laurowym, obranym ząbku czosnku oraz ziarenku czarnego pieprzu. Wymieszaj wodę z solą. Zalej buraczki, dociskając je. Muszą być całkowicie przykryte.

4. Słoiczki zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Później przenieś je do piwnicy lub zimnej spiżarki (idealna temperatura to 10 st. C). Buraczki ukiszą się po 2-3 tygodniach.

Wypróbuj, bo warto

Buraczki możesz także wykorzystać do przyrządzenia surówki lub podać na ciepło z zasmażką. Pozostały sok zlej do butelki i szczelnie zamknij. 

Kolorowy miks warzyw

Kolorowy miks warzyw
Kolorowy miks warzyw123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Marchewki obierz, pokrój w dużą kostkę lub w grubsze plasterki. Paprykę (mogą być różne kolory) umyj, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki.

2. Obierz i pokrój w pióra  czerwoną cebulę. Umytą cukinię pozbaw końcówek, pokrój w plasterki lub półplasterki. Główkę czosnku pozbaw suchych łupinek, przekrój na 2-3 części. Posiekaj papryczkę. Korzeń chrzanu obierz, pokrój w cienkie plasterki.

3. Przygotowane składniki włóż do dużego słoja lub kamionkowego garnka. Dodaj ziarna gorczycy. Zimną wodę wymieszaj z solą. Zalej warzywa z dodatkami. Przykryj talerzem, obciąż. Odstaw na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Przełóż do słoików, zakręć.

Warto wiedzieć

Warzywa szybciej się ukiszą, jeśli dodasz do naczynia pół ukiszonego ogórka.

Leśne grzyby z papryką

Leśne grzyby z papryką
Leśne grzyby z papryką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Grzyby oczyść starannie, trzonki krótko przytnij (nie powinno się ich kisić). Wrzuć do garnka z osoloną wodą, krótko obgotuj, a potem odlej na sicie.

2. Obierz i pokrój w krążki obydwie cebule. Przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i posiekaj czosnek. Przygotuj duży słój lub kamionkowy garnek do kiszenia.

3. Układaj grzyby blaszkami do spodu, przesypując je solą, przekładając cebulą, czosnkiem, zielem, gorczycą i listkami laurowymi. Ostatnią warstwę grzybów posól, przykryj  talerzykiem, obciąż. 4. Po 2-3 tygodniach, gdy grzyby się ukiszą, przełóż je do słoików razem z powstałym płynem oraz posiekaną papryką. Trzymaj w chłodzie.

Wypróbuj, bo warto

Grzyby podawaj ze świeżą cebulą oraz kwaśną śmietaną.

Solone cytryny z goździkami

Solone cytryny z goździkami
Solone cytryny z goździkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Cytryny porządnie umyj, wyszoruj szczoteczką, a na koniec sparz wrzącą wodą. Odetnij zgrubiałe końcówki. Każdą cytrynę rozkrój  na ćwiartki (ale nie docinaj do samego końca).

2. W miseczce wymieszaj sól z cukrem. Nabieraj łyżeczką porcje mieszanki i wsypuj do środka każdej rozkrojonej cytryny. Na dnie słoiczków również umieść po łyżeczce soli z cukrem.

3. Cytryny układaj kolejno w słoikach. Dociskaj je dość mocno, aby puściły sok. Kolejne warstwy przesypuj goździkami oraz suszoną lawendą (możesz też zrezygnować z tego dodatku). Wierzch  posyp resztą mieszanki.

4. Słoiki szczelnie zamknij. Odłóż w chłodne i ciemne miejsce na minimum miesiąc (najlepiej na 2,5 miesiąca). Co kilka dni potrząsaj nimi.

Warto wiedzieć

Cytryny oraz powstały podczas kiszenia gęsty syrop dodawaj do pieczenia mięs i ryb.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas