Modre gołąbki - palce lizać!

Najczęściej przygotowujemy gołąbki w wersji tradycyjnej, ale wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, by otrzymać wyjątkowe danie. Wypróbuj nasz przepis!

Modre gołąbki z migdałami
Modre gołąbki z migdałami123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 70 dag ugotowanego ryżu
  • 2 marchewki
  • 20 dag posiekanych migdałów
  • 2 czerstwe bułki

- dodatki i przyprawy:

  • 1 i 1/2 szkl. bulionu
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • koperek do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania:

Kapustę oczyść, wytnij głąb. Obgotuj przez kilka minut w posolonej wodzie.

Wyjmij, odetnij 12 dużych liści i wytnij z nich zgrubiałe nerwy.

Bułki namocz w bulionie. Cebule obierz i posiekaj. Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na grubych oczkach.

Ugotowany ryż połącz z migdałami, jajkami, odciśniętymi bułkami, marchewką i cebulą. Dokładnie wymieszaj, a następnie przypraw solą, pieprzem oraz papryką.

Na liściach kapusty rozłóż farsz. Zwiń je, formując gołąbki. W głębokim garnku roztop masło i obsmaż na nim gołąbki. Zalej bulionem, duś 40 minut. Udekoruj koperkiem. Podawaj z ulubionym sosem.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?