Modre gołąbki - palce lizać!
Najczęściej przygotowujemy gołąbki w wersji tradycyjnej, ale wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian, by otrzymać wyjątkowe danie. Wypróbuj nasz przepis!

Składniki
- podstawowe:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 70 dag ugotowanego ryżu
- 2 marchewki
- 20 dag posiekanych migdałów
- 2 czerstwe bułki
- dodatki i przyprawy:
- 1 i 1/2 szkl. bulionu
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
- koperek do dekoracji
6 porcji
Sposób przygotowania:
Kapustę oczyść, wytnij głąb. Obgotuj przez kilka minut w posolonej wodzie.
Wyjmij, odetnij 12 dużych liści i wytnij z nich zgrubiałe nerwy.
Bułki namocz w bulionie. Cebule obierz i posiekaj. Marchewki umyj, obierz, zetrzyj na grubych oczkach.
Ugotowany ryż połącz z migdałami, jajkami, odciśniętymi bułkami, marchewką i cebulą. Dokładnie wymieszaj, a następnie przypraw solą, pieprzem oraz papryką.
Na liściach kapusty rozłóż farsz. Zwiń je, formując gołąbki. W głębokim garnku roztop masło i obsmaż na nim gołąbki. Zalej bulionem, duś 40 minut. Udekoruj koperkiem. Podawaj z ulubionym sosem.