Morelowy łosoś

Oryginalna mieszanka smaków.

Kluczowym składnikiem jest sos
Kluczowym składnikiem jest sos123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g fileta z łososia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 suszonych moreli
  • 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g)
  • suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano
  • świeża natka pietruszki

Przygotowanie

1. Włóż morele do kubka, zalej je wrzątkiem. Kiedy zmiękną, wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem. Filet umyj, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Pokrój kilka moreli i obłóż nimi rybę. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170ºC.

2. Zapiekaj rybę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia przez około 25 minut. W międzyczasie zmiksuj pozostałe morele i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas