Morelowy łosoś
Oryginalna mieszanka smaków.
Składniki
- 200 g fileta z łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 suszonych moreli
- 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego (ok. 50 g)
- suszone zioła: bazylia, tymianek, oregano
- świeża natka pietruszki
Przygotowanie
1. Włóż morele do kubka, zalej je wrzątkiem. Kiedy zmiękną, wyjmij je i osusz papierowym ręcznikiem. Filet umyj, skrop sokiem z cytryny, posyp ziołami. Pokrój kilka moreli i obłóż nimi rybę. Nagrzej piekarnik do temperatury około 170ºC.
2. Zapiekaj rybę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia przez około 25 minut. W międzyczasie zmiksuj pozostałe morele i jogurt. Powstanie z nich aksamitny sos do polania upieczonego łososia. Przed podaniem przysmak udekoruj natką pietruszki.