Motylek w czekoladzie
Składniki na 6 porcji. Czas: ok. 50 minut. Porcja: 360 kcal.
Masło przełóż do rondla, wlej mleko, podgrzej. Dodaj krem orzechowy oraz cukier, mieszaj do połączenia składników. Płynną masę przelej do miski.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka i utarty twaróg dodaj do masy czekoladowej. Cały czas ucierając, partiami dosypuj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy (o średn. 24 cm). Piecz 25-30 minut w 180 st.
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy. Przekrój na połówki. Ułóż je na talerzu tak, by tworzyły skrzydła motyla. Posmaruj dżemem (najlepiej malinowym).
Czekoladę połam na małe kawałki, umieść w metalowej lub szklanej misce, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej połówki ciasta. Skrzydła motyla udekoruj dowolnie posypką lub cukierkami. Z pianek zrób korpus, z lukrecji czułki.
Skrzydełka motylka możesz ozdobić kolorowym preparowanym ryżem, płatkami śniadaniowymi, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą. Zamiast pianek marshmallows, do zrobienia korpusu przydadzą się nadziewane galaretki.