Mrożenie ogórków to abstrakcja? Oniemiałam, kiedy mama pokazała mi proste triki
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Czas i uwaga włożona w trud uprawy ogórków w przydomowych ogródkach odpłaca się koszami pełnymi dorodnych i idealnie zielonych okazów. Zdarza się, że niejednokrotnie nie jesteśmy w stanie przejeść zebranych zapasów. Jak nie marnować plonów i maksymalnie wykorzystać ich potencjał? Z pomocą przychodzi mamine doświadczenie. Sprawdź, jak zamrozić ogórki, by po wyjęciu z zamrażalnika nie przypominały dziecięcej papki.
Spis treści:
Jakie ogórki można zamrozić?
Planując mrożenie ogórków, podczas wizyty w lokalnym warzywniaku zwróćmy uwagę na kilka szczegółów. Mówi się, by nie oceniać książki po okładce. Jeśli chodzi o wybór ogórków, ich wygląd będzie dla nas kluczowy.
Ważne, by wkładane do koszyka lub reklamówki sztuki nie były obite, nadgniłe lub odbarwione. Nie mogą także być zbyt miękkie. W zamrażalniku o wiele lepiej zachowają się ogórki twarde. Po przyniesieniu ich do domu zacznijmy od kąpieli w wodzie z łyżką soli. W tak przygotowanej mieszance pozostawiamy je na ok. godzinę, a następnie dokładnie opłukujemy. Dopiero wtedy są gotowe do kolejnego etapu.
Sprawdź: Ogórki watykańskie grzechu warte
Patent na mrożenie ogórków
Za skuteczne przygotowywanie chrupiących i soczyście zielonych ogórków do mrożenia możemy zabrać się na kilka sposobów. Zgodnie ze słowami mamy, najprościej będzie bez obierania pokroić je w plasterki i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. W kolejnym kroku układamy je na tacce tak, by nie stykały się ze sobą. Wkładamy na krótki czas do zamrażalnika, a dopiero potem zsypujemy do jednego woreczka.
Innym patentem, który zachwycił mamę podczas pierwszej próby, jest starcie ogórków na tarce i przełożenie ich do pojemników w takiej formie. Po wyciągnięciu z zamrażalnika świetnie sprawdzą się dodane do zupy ogórkowej. Trzeci trik wymaga zblendowania świeżych ogórków. Wystarczy dokładnie umyć je pod bieżącą i zimną wodą, a następnie zmiksować na gładką masę i przelać do pojemników na kostki lodu. Świetnie nadadzą się do koktajlu lub orzeźwiającej lemoniady ogórkowej.
Przechowywanie zamrożonych ogórków
Torebki pełne ogórków zapełniły szuflady w zamrażalnikach. Pamiętajmy jednak, by nie trzymać ich tam zbyt długo. Mama zwraca uwagę na to, by spożyć je w przeciągu 6-8 miesięcy od daty włożenia. Szczelnie zamknięte pojemniki zachowają nie tylko ich smak, ale także wszelkie walory odżywcze. Jeśli podejmiemy decyzję o rozmrożeniu letnich warzyw pokrojonych w plasterki lub kostkę, wystarczy umieścić je w misce i pozostawić na kuchennym blacie do nabrania temperatury pokojowej.
Sprawdź również: