Muffinki z kremem

Przygotujesz je bez trudu.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 2/3 szkl. cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2/3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. czekoladowego kremu do tortów

Sposób przygotowania

Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z olejem. Dodaj 1/2 szkl. cukru pudru, skórkę cytrynową oraz śmietanę. Całość utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem pudrem. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami dodaj do ucieranej masy na przemian z pianą z białek. Formę do pieczenia muffinek (z 12 wgłębieniami) wyłóż papierowymi foremkami (tzw. papilotkami). Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz przez 20-25 minut. Krem przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przełóż do szprycy cukierniczej. Po wystudzeniu muffinki wyjmij z formy. Na każdą wyciśnij rozetkę czekoladowego kremu. Ciastka udekoruj wg uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje