Multicooker: Klopsiki w sosie koperkowym

Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 35 minut. Program: boil, steam. Porcji: 4.

Klopsiki w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowymmateriały prasowe

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki mleka
  • pęczek włoszczyzny
  • 700 ml wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść zielonej fasoli szparagowej
  • 500 g młodych ziemniaków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Bułkę tartą zalać mlekiem, odczekać chwilę i dodać wraz z natką pietruszki do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.

2. Do misy urządzenia wlać wodę, dodać włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele angielskie.

3. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program BOIL. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 15 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.

4. Po tym czasie umieścić w misie klopsiki. Na tacce do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i fasolkę.

5. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEAM. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 20 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.

6. Gdy program się skończy, wyjąć klopsiki i warzywa. Do wywaru dodać śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz koperek. W razie konieczności doprawić do smaku.

7. W tym czasie urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM. Odczekać 5 minut zanim sos zgęstnieje, a następnie odłączyć urządzenie od prądu.

Philips Multicooker: Klopsiki w sosie koperkowym
Jak przygotowywać potrawy w Multicookerze Philips
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas