Multicooker: Klopsiki w sosie koperkowym
Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 35 minut. Program: boil, steam. Porcji: 4.
Składniki
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mleka
- pęczek włoszczyzny
- 700 ml wody
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- garść zielonej fasoli szparagowej
- 500 g młodych ziemniaków
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Bułkę tartą zalać mlekiem, odczekać chwilę i dodać wraz z natką pietruszki do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Do misy urządzenia wlać wodę, dodać włoszczyznę, liść laurowy oraz ziele angielskie.
3. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program BOIL. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 15 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
4. Po tym czasie umieścić w misie klopsiki. Na tacce do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i fasolkę.
5. Nacisnąć przycisk MENU i ustawić program STEAM. Nacisnąć przycisk COOKING TIME i wybrać czas 20 minut. Zamknąć pokrywę i nacisnąć przycisk START.
6. Gdy program się skończy, wyjąć klopsiki i warzywa. Do wywaru dodać śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną oraz koperek. W razie konieczności doprawić do smaku.
7. W tym czasie urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję KEEP WARM. Odczekać 5 minut zanim sos zgęstnieje, a następnie odłączyć urządzenie od prądu.