Mus z botwinki z młodą fasolką
Świetnie smakuje z pieczywem.
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj. Ziarenka kolendry, gorczycy i pieprzu zawiń w jałowy gazik i zwiąż bawełnianą nitką. Pakuneczek włóż do bulionu. Wrzuć fasolkę. Gotuj, aż fasolka zmięknie.
2. W tym czasie obierz i dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój je na niewielkie kawałeczki. Jabłko obierz i grubo zetrzyj na tarce. Fasolkę wyjmij z bulionu, dobrze osącz.
3. Do bulionu włóż przygotowane składniki. Dodaj gałązki majeranku (lub 1 łyżkę suszonego). Ew. posól. Gotuj, aż jarzyny zmiękną. Wyjmij majeranek i pakuneczek z przyprawami.
4. Zupę z ugotowanymi warzywami i jabłkiem zmiksuj na gładki krem, dodając oliwę i ew. śmietanę. Rozlej do kubeczków lub kokilek, na wierzch nałóż fasolkę. Posyp koperkiem.