Mus z botwinki z młodą fasolką
Świetnie smakuje z pieczywem.

Składniki
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 marchewka
- 1 młody seler lub 1/4 średniego starego
- 1 małe jabłko
- 1 młody por (biała część)
- 6-7 łyżek młodej fasolki lub białej fasolki z puszki
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki ziarenek kolendry
- 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
- 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
- 4-5 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- sól
- 1 łyżka koperku
- ew. 2 łyżki śmietany 18%
5-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Bulion zagotuj. Ziarenka kolendry, gorczycy i pieprzu zawiń w jałowy gazik i zwiąż bawełnianą nitką. Pakuneczek włóż do bulionu. Wrzuć fasolkę. Gotuj, aż fasolka zmięknie. 2. W tym czasie obierz i dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój je na niewielkie kawałeczki. Jabłko obierz i grubo zetrzyj na tarce. Fasolkę wyjmij z bulionu, dobrze osącz.3. Do bulionu włóż przygotowane składniki. Dodaj gałązki majeranku (lub 1 łyżkę suszonego). Ew. posól. Gotuj, aż jarzyny zmiękną. Wyjmij majeranek i pakuneczek z przyprawami. 4. Zupę z ugotowanymi warzywami i jabłkiem zmiksuj na gładki krem, dodając oliwę i ew. śmietanę. Rozlej do kubeczków lub kokilek, na wierzch nałóż fasolkę. Posyp koperkiem.