Mus z botwinki z młodą fasolką

Świetnie smakuje z pieczywem.

Mus z botwinki
Mus z botwinki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Bulion zagotuj. Ziarenka kolendry, gorczycy i pieprzu zawiń w jałowy gazik i zwiąż bawełnianą nitką. Pakuneczek włóż do bulionu. Wrzuć fasolkę. Gotuj, aż fasolka zmięknie. 

2. W tym czasie obierz i dokładnie umyj wszystkie warzywa. Pokrój je na niewielkie kawałeczki. Jabłko obierz i grubo zetrzyj na tarce. Fasolkę wyjmij z bulionu, dobrze osącz.

3. Do bulionu włóż przygotowane składniki. Dodaj gałązki majeranku (lub 1 łyżkę suszonego). Ew. posól. Gotuj, aż jarzyny zmiękną. Wyjmij majeranek i pakuneczek z przyprawami.  

4. Zupę z ugotowanymi warzywami i jabłkiem zmiksuj na gładki krem, dodając oliwę i ew. śmietanę. Rozlej do kubeczków lub kokilek, na wierzch nałóż fasolkę. Posyp koperkiem.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas