Na talerzu millenialsów - samo zdrowie
Awokado, hummus, masło orzechowe - to najmodniejsze produkty i wielokrotnie baza w diecie millenialsów. Jednak te żywieniowe wybory mają również potwierdzenie w dietetyce - wspomniane modne dodatki są po prostu zdrowe.
Naukowcy z Uniwersytetu Georgii wskazali, że produkty bogate w tłuszcze wielonienasycone mogą mieć wpływ na nasze hormony, równocześnie przyczyniać się do obniżania apetytu. Zatem niezwykle popularne awokado, hummus, masło orzechowe - będące bazą wielu wegańskich deserów - to początek długiej listy modnych i zdrowych produktów.
Wykazano już, że takie produkty jak awokado, komosa ryżowa, ciecierzyca, łosoś, oliwa z oliwek i orzechy włoskie, wpływają korzystnie na poprawę pamięci i funkcje poznawcze, okazuje się jednak, że wpływają one również zbawiennie na naszą sylwetkę, przyczyniając się do ogólnej utraty wagi.
Z przeprowadzonych badań wynika, że osoby, które spożywały dużo produktów bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, odczuwały mniejszy apetyt, równocześnie po posiłkach wskazywali na dłuższe uczucie sytości, wyjaśnia główny badacz, dr Jamie A. Cooper z Uniwersytetu w Georgii. (PAP Life)