Na wakacjach się nimi zajadamy. Co kryje w sobie nadmorski przysmak?

Urlop w Chorwacji, Hiszpanii, we Włoszech czy w innych nadmorskich krajach, to okazja do zanurzenia zębów w owocach morza. Jednym z bardziej smakowitych darów głębin są kalmary. Wielu namiętnie się nimi delektuje podczas urlopu, ale czy kalmary są zdrowe?

Smażone kalmary
Smażone kalmary123RF/PICSEL

  • Kalmary mają wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm, mimo to nie wszyscy powinni je spożywać.
  • Składniki zawarte w kalmarach są szczególnie szkodliwe dla dwóch dużych grup ludzi.
  • W twierdzeniu, że kalmary to afrodyzjak, jest więcej niż ziarno prawdy

Kalmary — właściwości odżywcze i zdrowotne

Kalmary to mięczaki należące do rzędu kałamarnic, żyjące w morzach i oceanach. Słyną na całym świecie z delikatnego, smacznego mięsa, ale czy kalmary są zdrowe?

Te owoce morza mają wiele składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Są bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka. Zawierają w sobie kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, a także A, E i C, znajdziemy w nich też potas, wapń, magnez i sód, dzięki temu jedzenie kalmarów korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Kałamarnice dostarczają także niezwykle zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie tętnicze i łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. Natomiast dzięki zawartości fluoru, jodu i selenu jedzenie kałamarnic korzystnie wpływa na zęby. Jod jest też istotnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Krążki z kalmarów to wyśmienita przekąska
Krążki z kalmarów to wyśmienita przekąska 123RF/PICSEL

Kalmary afrodyzjakiem? Jest w tym więcej niż ziarno prawdy

Mądrość ludowa w wielu nadmorskich krajach głosi, że kalmary są afrodyzjakiem. Okazuje się, że nie jest to stwierdzenie pozbawione sensu. Kalmary zawierają bowiem cynk, który uczestniczy u mężczyzn w produkcji testosteronu, a w kobiecy organizmie ma wpływ między innymi na libido.

Czy kalmary są zdrowe? Nie dla każdego

Odpowiedź na pytanie: “czy kalmary są zdrowe", nie jest jednoznaczna. Najczęstszym sposobem przygotowania kałamarnic jest panierowanie ich i smażenie na głębokim oleju, co czyni takie danie pysznym i niezdrowym jednocześnie.

Jednak nie tylko sposób przygotowania jest w tym przypadku problemem. Choć kalmary zawierają dużo wartościowych składników odżywczych, to jednak mają w sobie także sporo cholesterolu i jednocześnie mało żelaza. Dlatego kałamarnic na talerzu powinny unikać osoby borykające się z wysokim cholesterolem oraz z problemami miażdżycowymi.

Przepis na smażone kalmaryInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas