Na Walentynki zakochaj się w orzechach

W orzechach nie trudno się zakochać. Dlaczego? Bo są znakomitym dodatkiem do potraw słodkich i wytrawnych oraz przekąską odpowiednią o każdej porze dnia. Latem warto wdać się z nimi w romans i mieć je pod ręką w czasie wakacyjnych wycieczek. Natomiast zima to idealny okres na rozkwit orzechowej miłości. Pożywne orzechy nie tylko dostarczą energii, uzupełnią niedobór witamin i minerałów, ale także okażą się niezastąpionym bohaterem walentynkowej kolacji.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Poznaj 5 powodów, by pokochać orzechy:

1. Orzechy laskowe obniżają stres

Żyjesz w stresie, nie zawsze dbasz o odpowiednio zbilansowaną dietę? Wysoka zawartość witaminy E w orzechach laskowych uchroni organizm od stresu oksydacyjnego, który może przyczynić się do rozwoju wielu dolegliwości.

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli na myśl o przygotowaniu romantycznej kolacji ściska Cię w żołądku i trzęsą Ci się dłonie… sięgnij po orzechy laskowe (np. od Bakalland) - korzystnie wpłyną na Twoje samopoczucie w tym ważnym dniu.

2. Orzechy włoskie pozwalają żyć dłużej  

Według naukowców z Uniwersytetu w Maastricht, jedzenie kilku gramów orzechów dziennie (w tym orzechów włoskich) zmniejsza śmiertelność wśród osób, które je spożywają.  Orzechy to bomba witaminowa, przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz nerwowego.

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli chcesz cieszyć się swoją drugą połówką jak najdłużej, zadbaj o to, by Orzechy włoskie (np. Bakalland) znalazły się w Waszym codziennym menu. Oczywiście nie może zabraknąć ich także w ten wyjątkowy dzień. Obudź swoją drugą połówkę pysznym śniadaniem z orzechową nutą.

3. Orzechy nerkowca pozytywnie wpływają na wygląd 

Orzechy te mają nie tylko niepowtarzalny smak, ale także niezwykłe właściwości. Dzięki zawartości cynku i miedzi poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci.

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli chcesz zaskoczyć swoją Walentynkę nie tylko smaczną kolacją, ale także pięknym wyglądem, zadbaj o siebie wcześniej, włączając do diety Orzechy nerkowca (np. Bakalland). 

4. Migdały pilnują poziomu energii 
To idealna zimowa przekąska, bogactwo magnezu oraz witaminy E, które w organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii. Migdały powinny być spożywane przez pasjonatów sportów zimowych. Są źródłem manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne. 

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli planujesz zabrać swoją Walentynkę na spontaniczny weekend w górach, koniecznie spakuj migdały (np. Bakalland), które dodadzą Wam energii do zimowych szaleństw. 

5. Pistacje niwelują uczucie zmęczenia 
Miedź zawarta w pistacjach przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz chroni układ nerwowy. Te drobne orzechy są także bogate w magnez, który zmniejsza uczucie senności i zmęczenia. 

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli chcesz zaskoczyć swoją Walentynkę nie tylko smaczną kolacją, ale także pięknym wyglądem, zadbaj o siebie wcześniej, włączając do diety Orzechy nerkowca (np. Bakalland). 

4. Migdały pilnują poziomu energii 
To idealna zimowa przekąska, bogactwo magnezu oraz witaminy E, które w organizmie odpowiedzialne są za stabilizowanie poziomu energii. Migdały powinny być spożywane przez pasjonatów sportów zimowych. Są źródłem manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne. 

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli planujesz zabrać swoją Walentynkę na spontaniczny weekend w górach, koniecznie spakuj migdały (np. Bakalland), które dodadzą Wam energii do zimowych szaleństw. 

5. Pistacje niwelują uczucie zmęczenia 
Miedź zawarta w pistacjach przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz chroni układ nerwowy. Te drobne orzechy są także bogate w magnez, który zmniejsza uczucie senności i zmęczenia. 

WALENTYNKOWA PORADA: jeśli chcesz, by walentynkowy wieczór trwał w nieskończoność przygotuj ukochanej osobie pyszną tartę czekoladowo-pistacjową, a na pewno znużenie szybko nie nadejdzie.

Tarta czekoladowo-pistacjowa

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Pistacje (50 g) obieramy i siekamy drobno i mieszamy razem z mąką oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy oliwę i pokrojone masło. Wszystko wyrabiamy rękoma i zagniatamy aż otrzymamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu wyklejamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i z obciążeniem (np. grochem) pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut. Następnie zdejmujemy papier i wkładamy ciasto do piekarnika jeszcze na 10 minut.

W czasie, gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę podgrzewamy w rondelku razem ze śmietanką kremówką, często mieszając. Po całkowitym rozpuszczeniu się czekolady zostawiamy masę do przestygnięcia. Następnie nadzienie wykładamy na kruchy spód ciasta. Jego wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami.

Gotową tartę wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas