Reklama

Reklama

Nacinany schab ziołowy

Pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg schabu (bez kości)
  • 15 dag parmezanu (ew. innego twardego żółtego sera o wyrazistym
  • smaku)
  • 15 dag migdałów bez skórki
  • po 4 gałązki tymianku, oregano, bazylii, mięty
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą oraz pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Owiń je folią i włóż do lodówki na 2 godz. 

2, Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a od reszty tymianku, oregano, mięty i bazylii oderwij listki i je posiekaj. Igiełki rozmarynu oderwij od gałązek, potnij na kawałeczki. 

3. Migdały zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając. Przesyp na talerz, przestudź. Potem drobno je posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o małych otworach. Ser wymieszaj z migdałami oraz posiekanymi ziołami. Dodaj żółtka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj. 

4. Mięso natnij 4 razy wzdłuż. W nacięcia włóż farsz. Całość obwiąż mocnym sznureczkiem. Ułóż w brytfance. Mięso podlej bulionem wymieszanym z winem. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. Od czasu do czasu polewaj pieczeń sosem z dna brytfanki. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z pieczonymi ziemniaczkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje