Nacinany schab ziołowy
Pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.
Sposób przygotowania
1. Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Posyp solą oraz pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Owiń je folią i włóż do lodówki na 2 godz.
2, Zioła opłucz, osusz, trochę zostaw do dekoracji, a od reszty tymianku, oregano, mięty i bazylii oderwij listki i je posiekaj. Igiełki rozmarynu oderwij od gałązek, potnij na kawałeczki.
3. Migdały zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając. Przesyp na talerz, przestudź. Potem drobno je posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o małych otworach. Ser wymieszaj z migdałami oraz posiekanymi ziołami. Dodaj żółtka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.
4. Mięso natnij 4 razy wzdłuż. W nacięcia włóż farsz. Całość obwiąż mocnym sznureczkiem. Ułóż w brytfance. Mięso podlej bulionem wymieszanym z winem. Piecz ok. 1,5 godziny w temp. 180 st. Od czasu do czasu polewaj pieczeń sosem z dna brytfanki. Gotowe danie udekoruj odłożonymi ziołami. Podawaj np. z pieczonymi ziemniaczkami.