Nadziewane klopsiki
Mięsne kule i kuleczki napełnione smakowitymi dodatkami. W sam raz na obiad!

Bałkańskie pulpety z serem
Składniki
- 50 dag mieszanego mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 10 dag twardego sera bałkańskiego
- 2–3 łyżki ziołowego serka do smarowania
- 1 jajko
- 1 czerstwa kajzerka q1 cebula
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- po szczypcie mielonej słodkiej
- papryki, kminku i kozieradki
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
- dodatkowo
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1/2 szkl. passaty pomidorowej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- upieczone ziemniaki
- świeże zioła
1. Mięso: kajzerkę zalej 1/2 szkl. wody. Cebulę obierz i poszatkuj, zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z odciśniętą kajzerką, cebulką, jajkiem i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. Wyrabiaj przez kilka minut. 2. Ser bałkański wymieszaj z serkiem do smarowania. Jeśli jest bardzo suchy, dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany. Wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim i sporą szczyptą pieprzu (ser jest wystarczająco słony). 3. Z mięsa uformuj kulki wielkości dużej śliwki. Wciśnij w nie po kuleczce z sera i oblep mięsem. Smaż na oleju, na rumiano z każdej strony. Przygotuj sos: papryki umyj, pokrój i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na rozgrzany olej i krótko obsmaż.4. Dolej passatę, zmniejsz ogień i wsyp paprykę. Ew. dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Zaciągnij śmietaną, rozmieszaną z mąką. Klopsiki podawaj w sosie paprykowym, z dodatkiem ziemniaków.

Drobiowe pączusie z warzywami
Składniki
- 50 dag mielonego mieszanego mięsa drobiowego
- 15 dag mrożonki warzywnej z cukinią i brokułami
- 1 jajko
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz mielony
- olej
1. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. 3 łyżki bułki tartej wymieszaj z mlekiem, odstaw do nasiąknięcia. Mięso wymieszaj z jajkiem, świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj mocno odciśniętą bułkę i wyrób przez kilka minut na jednolitą masę. 2. Warzywa zalej 1/2 szkl. osolonej wody wymieszanej z łyżką oleju. Odcedź i krótko zmiksuj, tyle by nie powstała pulpa warzywna (ew. drobno je posiekaj). Wymieszaj je z posiekaną natką, papryką i tymiankiem. Dopraw do smaku soląi pieprzem. Odstaw do schłodzenia, by łatwo można było uformować z warzyw kuleczki. 3. Mięso podziel na małe kotleciki. W każdy włóż po kuleczce warzyw i oblep je mięsem. Kotleciki obtocz w pozostałej bułce połączonej z kurkumą. Możesz najpierw opanierować je w roztrzepanym jajku. 4. Smaż na rozgrzanym oleju, tak by były rumiane z każdej strony. Osącz je na ręczniku papierowym. Podawaj np. z makaronem, wymieszanym z papryką i ziołami.
Greckie bifteki z ogórkiem

Składniki
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 2 twarde kiszone ogórki
- 10 dag boczku w plasterkach
- 1 cebula
- 3 łyżki mielonego parmezanu
- 1/8 cytryny
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i czombru
- sól morska
- qczarny młotkowany pieprz
- qoliwa z oliwek
Sposób przygotowania
1. Ogórki pokrój na małe kawałeczki, wycinając pestki, ale nie obierając ich ze skórki. Mięso wymieszaj z ogórkami, pokrojoną cebulą, parmezanem, jogurtem (np. gęstym greckim), musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamiast ogórka kwaszonego, możesz użyć korniszonów z ostrej zalewy. 2. Skrop mięso sokiem z cytryny i wsyp przyprawy - uważaj z solą, bo parmezan może być wystarczająco słony. Dolej 2-3 łyżki oliwy i dobrze wyrób przez 10 minut. 3. Z masy mięsnej uformuj mokrymi rękami lekko podłużne kotleciki. Każdy owiń plasterkiem boczku i zepnij go wykałaczką. Patelnię grillową posmaruj cienko oliwą. Klopsiki kładź na rozgrzany tłuszcz i smaż ok. 10-13 minut. 4. Po usmażeniu wyjmij wykałaczki. Klopsiki podaj np. z ziemniaczanym piure i zieloną sałatką z roszponki z grzankami. Przygotuj je z chleba razowego: pokrojone kromki chleba podpraż na suchej patelni. Zsuń je na bok, a na środku rozpuść masło z czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Wymieszaj z grzankami i dodaj ciepłe do sałatki.