Nadziewane klopsiki

Mięsne kule i kuleczki napełnione smakowitymi dodatkami. W sam raz na obiad!

Bałkańskie pulpety z serem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 10 dag twardego sera bałkańskiego
  • 2–3 łyżki ziołowego serka do smarowania
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka q1 cebula
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • po szczypcie mielonej słodkiej
  • papryki, kminku i kozieradki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Składniki - dodatkowo

  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1/2 szkl. passaty pomidorowej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • upieczone ziemniaki
  • świeże zioła

1. Mięso: kajzerkę zalej 1/2 szkl. wody. Cebulę obierz i poszatkuj, zeszklij na oleju. Mięso wymieszaj z odciśniętą kajzerką, cebulką, jajkiem i przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. Wyrabiaj przez kilka minut. 

2. Ser bałkański wymieszaj z serkiem do smarowania. Jeśli jest bardzo suchy, dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany. Wymieszaj z czosnkiem niedźwiedzim i sporą szczyptą pieprzu (ser jest wystarczająco słony). 

3. Z mięsa uformuj kulki wielkości dużej śliwki. Wciśnij w nie po kuleczce z sera i oblep mięsem. Smaż na oleju, na rumiano z każdej strony. Przygotuj sos: papryki umyj, pokrój i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć na rozgrzany olej i krótko obsmaż.

4. Dolej passatę, zmniejsz ogień i wsyp paprykę. Ew. dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez 10 minut. Zaciągnij śmietaną, rozmieszaną z mąką. Klopsiki podawaj w sosie paprykowym, z dodatkiem ziemniaków.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje