Nadziewany ogórek w sosie cytrynowo-śmietanowym
Wiosenna przekąska.
- 1 ogórek sałatkowy (ok 600 g),
- sól, biały pieprz,
- 2 filety z kurczaka (ok. 250g),
- ząbek czosnku,
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 duży pomidor,
- pół cytryny,
- 200 g śmietany,
- pół wiązki koperku,
- 2 łyżki jasnej bazy do sosów,
- 1 żółtko,
- 4 plastry cytryny do dekoracji. Ogórka umyć, końce obciąć, resztę podzielić na pół. Kawałki przeciąć wzdłuż i wydrążyć łyżeczką. Lekko posolić i popieprzyć. Włożyć do naczynia, dodać 2 łyżki wody, przykryć i wstawić do mikrofalówki na 3-4 minuty przy mocy 650 watt. Mięso z kurczaka umyć i pokroić w kostkę (ok. 1 cm). Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Sos sojowy, czosnek, sól, pieprz i olej wymieszać z mięsem kurczaka. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Cytrynę umyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Śmietanę, skórkę z cytryny, sól i pieprz wymieszać. Koperek umyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę drobno posiekać. Mięso z kurczaka, pomidory i połowę koperku wymieszać. Nadzieniem wypełnić wydrążone ogórki, polać sosem cytrynowo-śmietanowym. Gotować pod przykryciem przez 10 minut przy mocy 650 watt. Wyjąć odstawić na 2 minuty, a następnie wyłożyć na talerz. Bazę do sosów, sok z cytryny, żółtko wmieszać do sosu i podgrzewać przez 3 minuty przy mocy 650 watt, raz, dwa razy zamieszać. Nadziewane ogórki włożyć do sosu, dodać pozostały koperek. Dekorować gałązkami koperku i plasterkami cytryny. Doskonale smakuje z ryżem.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 2480 kJ/592 kcal