Najlepsza zupa na problemy z brzuchem i jelitami. Wystarczą dwa składniki

Oprac.: Karolina Słodkiewicz
Marchwianka to najlepszy domowy sposób na dolegliwości żołądkowe. Kilka prostych składników i chwila gotowania wystarczy, aby przygotować zupę, która złagodzi problemy z brzuchem. Na co jest dobra marchwianka i jak ją zrobić? Ten przepis jest najskuteczniejszy.

Na co dobra jest marchwianka?
Marchwianka jest to zupa przecierana, którą przygotowuje się z rozgotowanej marchewki. To pomarańczowe warzywo zawiera bardzo duże ilości składnika nazywanego pektynami. Pektyny to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, pozytywnie wpływającego na działanie układu pokarmowego.
Z tego powodu marchwianka jest dobra na biegunkę. Pektyny mają właściwości probiotyczne i wspierają utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. W efekcie wspomogą pozbywanie się z organizmu patogenów, bakterii i wirusów, które mogą wywoływać problemy.
Dodatkowo marchwianka może złagodzić podrażnienia błony śluzowej jelit, zadziała na nie przeciwskurczowo i przeciwbólowo. Zawarte w niej pektyny poprawią konsystencję stolca i częstotliwość wypróżniania się, tym samym bezpośrednio przeciwdziałając biegunce.
Jedzenie marchwianki pomoże w uzupełnieniu składników utraconych podczas biegunki. Zupa dostarczy niezbędnych soli mineralnych, witamin i cukru, przywracając prawidłowe funkcjonowanie gospodarski wodno-elektrolitowej. To pozwoli na szybszy powrót do sił i zdrowia, zapobiegniemy odwodnieniu organizmu i pojawieniu się skurczy mięśni czy zaburzeń rytmu serca.

Jak zrobić marchwiankę?
Przygotowanie marchwianki jest dosyć szybkie i proste. Do zrobienia zupy potrzebujemy zaledwie kilku marchewek, soli oraz wody. Mimo tego, że ma ona głównie zastosowanie lecznicze, to przy okazji jest naprawdę smaczna. Ze względu na jej właściwości warto więc przygotowywać ją nie tylko w chorobie, ale także dla wsparcia organizmu.
Składniki:
- 500 g marchwi,
- 1 l wody,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Marchew obierz i pokrój w plasterki, a następnie umieść ją w garnku.
- Warzywo zalej zimną wodą i zacznij je gotować pod przykryciem na małym ogniu.
- Gotuj do momentu, aż marchewka stanie się miękka i zacznie się rozpadać.
- Wówczas garnek zdejmij z ognia, a marchew pozostaw do przestygnięcia.
- Gdy zawartość garnka przestanie być gorąca, przelej ją do misy blendera.
- Rozgotowaną marchew zmiksuj na gładką masę lub przetrzyj ją przez sito.
- Przecier z marchwi posolić i wymieszać.
- Na koniec podgrzewamy zupę, aby była delikatnie ciepła, ale nie gorąca.
Marchwianka jest gotowa do jedzenia. Na początku należy podawać ją niedużymi porcjami, czyli po 1 łyżeczce. Z czasem stopniowo zwiększamy ilość.

Ile czasu gotować marchwiankę?
Marchwiankę należy gotować tyle czasu, aby marchew stała się miękka, aż rozpadająca się. Będzie to około 30-35 minut gotowania. Dzięki temu z łatwością będzie można ją zblendować lub przetrzeć przez sito. To pozwoli na osiągnięcie idealnie gładkiej i płynnej konsystencji, która jest wskazana do jedzenia w czasie dolegliwości żołądkowych.
Należy pamiętać, że do marchwianki trzeba dodać wodę, w której była gotowana marchew. Woda ta zawiera najwięcej składników odżywczych, które wytrąciły się w trakcie procesu gotowania.