Najlepsza zupa na problemy z brzuchem i jelitami. Wystarczą dwa składniki

Marchwianka jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna
Marchwianka jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna123RF/PICSEL

Na co dobra jest marchwianka?

Marchwianka
Marchwianka123RF/PICSEL

Jak zrobić marchwiankę?

  • 500 g marchwi,
  • 1 l wody, 
  • szczypta soli.
  1. Marchew obierz i pokrój w plasterki, a następnie umieść ją w garnku. 
  2. Warzywo zalej zimną wodą i zacznij je gotować pod przykryciem na małym ogniu
  3. Gotuj do momentu, aż marchewka stanie się miękka i zacznie się rozpadać. 
  4. Wówczas garnek zdejmij z ognia, a marchew pozostaw do przestygnięcia
  5. Gdy zawartość garnka przestanie być gorąca, przelej ją do misy blendera. 
  6. Rozgotowaną marchew zmiksuj na gładką masę lub przetrzyj ją przez sito
  7. Przecier z marchwi posolić i wymieszać. 
  8. Na koniec podgrzewamy zupę, aby była delikatnie ciepła, ale nie gorąca. 
Do marchwianki trzeba dodać wodę, w której była gotowana marchew
Do marchwianki trzeba dodać wodę, w której była gotowana marchew123RF/PICSEL

Ile czasu gotować marchwiankę?

Wyjątkowy francuski ser, który zyskał sławę na całym świecieinteria© 2025 Associated Press
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?