Zupa na problemy z jelitami i zdrowe kości. Od razu ugotuj dwa gary

Zupa na maślance podawana jest z ziemniakami i skwarkami
Zupa na maślance podawana jest z ziemniakami i skwarkami123RF/PICSEL

Historia staropolskiej zupy na maślance

Zupa na maślance to staropolska zupa o nazwie biała polewka
Zupa na maślance to staropolska zupa o nazwie biała polewka123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść zupę na maślance?

Dawniej zupa na maślance gościła w każdym polskim domu
Dawniej zupa na maślance gościła w każdym polskim domu123RF/PICSEL

Przepis na zupę na maślance

  • 750 ml maślanki 
  • 250 ml gorącej wody 
  • 100 ml śmietany 18% 
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 1 cebula 
  • sól 
  • pieprz
  1. Na początek zajmij się ziemniakami. Bulwy obierz i ugotuj do miękkości
  2. W tym czasie do garnka wlej maślankę i podgrzej ją na małym ogniu. 
  3. Mieszaj ją co jakiś czas trzepaczką, żeby nie powstały w niej grudki
  4. Do osobnego naczynia wlej gorącą wodę i połącz ją z mąką oraz śmietaną. 
  5. Składniki powinny utworzyć jednolitą konsystencję. 
  6. Do gotującej się maślanki wlej mieszankę wody, mąki i śmietany
  7. Podczas wlewania całość energicznie mieszaj. 
  8. Zupę gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw ją solą oraz pieprzem do smaku. 
  9. Gdy zupa będzie dochodzić, boczek i cebulę pokrój w niedużą kostkę. 
  10. Mięso usmaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż stanie się chrupiące
  11. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. 
  12. Na głęboki talerz wyłóż kilka ziemniaków i polej je skwarkami
  13. Do talerza nalej gotową zupę na maślance
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press