Zupa na problemy z jelitami i zdrowe kości. Od razu ugotuj dwa gary

Karolina Słodkiewicz

Oprac.: Karolina Słodkiewicz

Zupa na maślance podawana jest z ziemniakami i skwarkami
Zupa na maślance podawana jest z ziemniakami i skwarkami123RF/PICSEL

Historia staropolskiej zupy na maślance

Zobacz również:

    Zupa na maślance to staropolska zupa o nazwie biała polewka
    Zupa na maślance to staropolska zupa o nazwie biała polewka123RF/PICSEL

    Dlaczego warto jeść zupę na maślance?

    Dawniej zupa na maślance gościła w każdym polskim domu
    Dawniej zupa na maślance gościła w każdym polskim domu123RF/PICSEL

    Przepis na zupę na maślance

    • 750 ml maślanki 
    • 250 ml gorącej wody 
    • 100 ml śmietany 18% 
    • 1 łyżka mąki pszennej 
    • 1 kg ziemniaków 
    • 100 g boczku wędzonego 
    • 1 cebula 
    • sól 
    • pieprz
    1. Na początek zajmij się ziemniakami. Bulwy obierz i ugotuj do miękkości
    2. W tym czasie do garnka wlej maślankę i podgrzej ją na małym ogniu. 
    3. Mieszaj ją co jakiś czas trzepaczką, żeby nie powstały w niej grudki
    4. Do osobnego naczynia wlej gorącą wodę i połącz ją z mąką oraz śmietaną. 
    5. Składniki powinny utworzyć jednolitą konsystencję. 
    6. Do gotującej się maślanki wlej mieszankę wody, mąki i śmietany
    7. Podczas wlewania całość energicznie mieszaj. 
    8. Zupę gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw ją solą oraz pieprzem do smaku. 
    9. Gdy zupa będzie dochodzić, boczek i cebulę pokrój w niedużą kostkę. 
    10. Mięso usmaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż stanie się chrupiące
    11. Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. 
    12. Na głęboki talerz wyłóż kilka ziemniaków i polej je skwarkami
    13. Do talerza nalej gotową zupę na maślance

    Zobacz również:

    Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press