Zupa na problemy z jelitami i zdrowe kości. Od razu ugotuj dwa gary

Oprac.: Karolina Słodkiewicz
Dawniej zupa na maślance gościła w każdym polskim domu. Z czasem sukcesywnie była wypierana z codziennego menu, aż została zupełnie zapomniana. Okazuje się, że danie było nie tylko pyszne, ale też niesamowicie zdrowe. Jakie ma właściwości zupa na maślance? Przedstawiamy jej historie i tradycyjny, staropolski przepis.

Spis treści:
Historia staropolskiej zupy na maślance
Zupa na maślance to staropolska zupa o nazwie biała polewka. Znana jest również pod nazwą poliwka lub polywka. Danie to jeszcze 60 lat temu regularnie pojawiało się na polskich stołach. Stanowiła ważny element diety, szczególnie w domach ludzi ubogich. Wynika to z faktu, że jest ona prosta, tania, a przy tym niesamowicie pożywna.
Bazą dla poliwki jest maślanka. W domach najuboższych napój podmieniany był na domową serwatkę. Do nich dodawano ugotowane ziemniaki lub chleb. Zupę polewano skwarkami ze słoniny lub nawet wędzonego boczku. Równie częstą okrasą była smażona cebula lub bułka tarta z masłem.
Biała polewka jedzona była w całej Polsce, jednak najmocniej wpisała się w tradycyjną kuchnię śląską. Z tego powodu w 2020 roku zupę na maślance wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa opolskiego.

Dlaczego warto jeść zupę na maślance?
Zupę na maślance warto jeść ze względu na jej pożywność i bogactwo cennych składników. Jedzenie jej dostarczy witaminy A, E, D, witaminy z grupy B oraz minerały jak wapń, potas czy magnez. Do tego mleczny składnik jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera go aż 3,3 g na 100 g maślanki.
Włączenie do stałej diety białej polewki pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy. Zawartość kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem, zadba o równowagę flory bakteryjnej jelit i je zregeneruje. Złagodzone zostaną podrażnione błony śluzowe przełyku i żołądka. Zupa ureguluje procesy trawienne, zredukuje zgagę i wzdęcia.
Ponadto naturalne probiotyki zawarte w zupie na maślance pozwolą na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Poprawa składu mikroflory jelitowej wzmocni odporność całego organizmu. Zmniejszy ryzyko rozwoju infekcji, zarówno przeziębień, jak i chorób układu pokarmowego.
Zupę na maślance warto jeść, ponieważ pomoże ona zregenerować mięśnie. Przyspieszy odbudowę tkanek po urazach i złagodzi zakwasy występujące po intensywnej aktywności fizycznej. Przy tym jedzenie jej utrzyma w zdrowiu kości i zęby. Zapobiegnie rozwojowi osteoporozy i próchnicy.

Przepis na zupę na maślance
Białą polewkę przygotowuje się w banalny sposób. W smaku jest nieco kwaskowata, ale przy tym jest odświeżająca. Dzięki maślance zupa wychodzi kremowa i aksamitna, a to świetnie przełamują ziemniaki i chrupiące skwarki z boczku. Koniecznie przygotuj i ciesz się staropolskim smakiem.
Składniki:
- 750 ml maślanki
- 250 ml gorącej wody
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy na maślance krok po kroku
- Na początek zajmij się ziemniakami. Bulwy obierz i ugotuj do miękkości.
- W tym czasie do garnka wlej maślankę i podgrzej ją na małym ogniu.
- Mieszaj ją co jakiś czas trzepaczką, żeby nie powstały w niej grudki.
- Do osobnego naczynia wlej gorącą wodę i połącz ją z mąką oraz śmietaną.
- Składniki powinny utworzyć jednolitą konsystencję.
- Do gotującej się maślanki wlej mieszankę wody, mąki i śmietany.
- Podczas wlewania całość energicznie mieszaj.
- Zupę gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw ją solą oraz pieprzem do smaku.
- Gdy zupa będzie dochodzić, boczek i cebulę pokrój w niedużą kostkę.
- Mięso usmaż na dobrze rozgrzanej patelni, aż stanie się chrupiące.
- Dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia.
- Na głęboki talerz wyłóż kilka ziemniaków i polej je skwarkami.
- Do talerza nalej gotową zupę na maślance.
Możesz podawać ją obsypaną świeżym, posiekanym koperkiem.