Najlepsze przepisy z miodem

Dania z dodatkiem miodu idealnie sprawdzają się podczas chłodniejszych dni, kiedy warto zadbać o wzmocnienie odporności.


Tarta figowa z miodową posypką

Reklama

Składniki:


  • 425 g maki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 25 g miodu
  • 10 fig
  • 250g mascarpone
  • 2 żółtka
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta
 Przygotowanie:

250 g mąki, cukier, sól, jajko i 125 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę o wymiarach (21x29 cm) natłuścić, ciasto rozwałkować i umieścić w formie, dociskając brzegi, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchy groch (który nie pozwoli ciastu rosnąć). Piec 10 minut w 200 st. C. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 5 minut.

75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.

Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje