Reklama

Reklama

Najlepsze przepisy z miodem

Dania z dodatkiem miodu idealnie sprawdzają się podczas chłodniejszych dni, kiedy warto zadbać o wzmocnienie odporności.


Tarta figowa z miodową posypką

Składniki:


  • 425 g maki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 25 g miodu
  • 10 fig
  • 250g mascarpone
  • 2 żółtka
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta
 Przygotowanie:

250 g mąki, cukier, sól, jajko i 125 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę o wymiarach (21x29 cm) natłuścić, ciasto rozwałkować i umieścić w formie, dociskając brzegi, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.

Reklama

Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchy groch (który nie pozwoli ciastu rosnąć). Piec 10 minut w 200 st. C. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 5 minut.

75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.

Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal

 

Zapiekany łosoś z miodem i sałatką pomidorową

Składniki:

  • sól, papryka
  • 800 g ziemniaków
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 cytryny
  • 4 kawałki łososia (po ok.150 g)
  • pieprz
  • 4 łyżki octu winnego
  • 600 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)

 Przygotowanie:

1-2 łyżeczki soli wymieszać z papryką. Ziemniaki dokładnie wymyć i pokroić na cząstki, doprawić solą z papryką i skropić 4 łyżkami oleju. Zapiekać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przez 45 minut w temp. 200 st. C.

Cytryny pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pieprzem. Filety układać w formie aluminiowej, obłożyć 2-3 plasterkami cytryny każdy. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków wstawić do piekarnika.

Ocet wymieszać z 2 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki, wymieszać z winegretem i listkami kolendry. Miód podgrzać i skropić nim łososia krótko przed podaniem. Rybę podawać z ziemniaczkami i sałatką, dekorować kolendrą.

 Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2680 kJ/640 kcal

 

 Kurczak miodowo-cytrynowy

Składniki:

  •  4 udka z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 25 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 500-600 g małych ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 200 g zielonej fasolki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • czarny pieprz prosto z młynka
 Przygotowanie:

Udka poprzekrawać na 2 części. 1 cytrynę pokroić w plasterki, drugą wycisnąć, a sok podgrzać wraz z masłem i miodem w rondelku. Dodać posiekany czosnek, odstawić.

Ziemniaki dokładnie umyć i poprzekrawać. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć części kurczaka, doprawić solą i pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wsypać ziemniaki i smażyć 2 minuty, a następnie wraz z plastrami cytryny również przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem miodowym i zapiekać 40-50 minut w 200 st. C. Fasolkę gotować w osolonym wrzątku 8-10 minut, odcedzić i dodać do kurczaka 5 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem


Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal

 

Banany karmelizowane z miodem

  • 400 g jogurtu greckiego
  • opakowanie cukru waniliowego
  •  40 g orzechów pistacjowych
  • 6 małych bananów
  • 20 g masła
  • 3 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • listki melisy do dekoracji
 Przygotowanie:

 Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym. Pistacje posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Banany obrac przekroić wzdłuż, smażyć 3 minuty na maśle, dodać łyżkę miodu i doprawić sokiem z cytryny, po chwili zdjąć. Pistacje umieścić na patelni wraz z 2 łyżkami miodu na 1 minutę. Banany podawać z jogurtem i miodem z pistacjami. Dekorować melisą.


Czas przygotowania: 15 minut

Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal

 

Pierożki pistacjowe z syropem miodowym

 Składniki:

  • 150 g gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g pistacji
  • 30 g bułki tartej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 30 g miodu
  • mielone pistacje i cukier puder do posypywania
  • mąką, papier do pieczenia
Przygotowanie:

 Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim i odłożyć, aby odtajały. Pistacje zmielić, wymieszać z bułką tartą i cynamonem 40 g cukru i 100 ml wody gotować 5 minut. Jajko rozdzielić. Syrop zdfjać z ognia, dodać do miego żółtko i pistacje z bułka. Płaty ciasta rozwałkować na posypanej maka powierzchni wyciac 12 krążków (6cm O). nakładać nadzienie pistacjowe i sklejać pierożki, które układać następnie na wyłożonej papierem do piecznenia blasze. Piec w 175 st. C przez 20-25 minut.

100 g cukru, masło, miód i 100 ml wody gotować 5 minut. Połowę pierożków skropić syropem. Posypać cukrem pudrem i pistacjami. Podawać z pozostałym syropem.


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

 

Sos miodowo-musztardowy

Składniki:

  • pół pęczka koperku
  • 100 ml płynnego miodu
  • 150 g średnio-ostrej musztardy
Przygotowanie:

Miód zmieszać z musztardą i dodać koperek.


Czas przygotowania: 5 minut

Jedna porcja zawiera: 460 kJ/110 kcal


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje