Dania z dodatkiem miodu idealnie sprawdzają się podczas chłodniejszych dni, kiedy warto zadbać o wzmocnienie odporności.
Składniki:
- 425 g maki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g masła
- 25 g miodu
- 10 fig
- 250g mascarpone
- 2 żółtka
- skórka starta z połowy pomarańczy
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta
250 g mąki, cukier, sól, jajko i 125 g masła wyrobić za pomocą robota kuchennego. Formę o wymiarach (21x29 cm) natłuścić, ciasto rozwałkować i umieścić w formie, dociskając brzegi, odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na niego suchy groch (który nie pozwoli ciastu rosnąć). Piec 10 minut w 200 st. C. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 5 minut.
75 g masła, miód i 175 g mąki wyrobić na posypkę. Figi pokroić w ćwiartki. Mascarpone, żółtka, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy i likier wymieszać na gładką masę. Tartę wyjąć z pieca ułożyć na niej figi zalać przygotowaną masą, posypać posypką i piec kolejne 30 minut. Gotową tartę posypać orzeszkami piniowymi uprażonymi na patelni bez tłuszczu.
Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 1840 kJ/439 kcal