Najlepsze przepisy z miodem

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Tarta figowa z miodową posypką

  • 425 g maki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • 25 g miodu
  • 10 fig
  • 250g mascarpone
  • 2 żółtka
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • tłuszcz do formy, mąka do podsypywania, groch do obciążenia ciasta

Zobacz również:

 
 123RF/PICSEL

Zapiekany łosoś z miodem i sałatką pomidorową

  • sól, papryka
  • 800 g ziemniaków
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 cytryny
  • 4 kawałki łososia (po ok.150 g)
  • pieprz
  • 4 łyżki octu winnego
  • 600 g pomidorów
  • 1 mała cebula
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego)
 
 123RF/PICSEL

 Kurczak miodowo-cytrynowy

  •  4 udka z kurczaka
  • 2 cytryny
  • 25 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 500-600 g małych ziemniaków
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 200 g zielonej fasolki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • czarny pieprz prosto z młynka
 
 123RF/PICSEL

Banany karmelizowane z miodem

  • 400 g jogurtu greckiego
  • opakowanie cukru waniliowego
  •  40 g orzechów pistacjowych
  • 6 małych bananów
  • 20 g masła
  • 3 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • listki melisy do dekoracji
 
 123RF/PICSEL

Pierożki pistacjowe z syropem miodowym

  • 150 g gotowego ciasta francuskiego
  • 30 g pistacji
  • 30 g bułki tartej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 30 g miodu
  • mielone pistacje i cukier puder do posypywania
  • mąką, papier do pieczenia
 
 123RF/PICSEL

Sos miodowo-musztardowy

  • pół pęczka koperku
  • 100 ml płynnego miodu
  • 150 g średnio-ostrej musztardy
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?