Najlepsze soki i koktajle na wzmocnienie odporności
Najlepszym sposobem walki z wirusami i innymi drobnoustrojami chorobotwórczymi jest profilaktyka. W okresie zimowo-wiosennym kluczowe jest zdrowe i regularne odżywianie się, wysypianie i unikanie stresu. Do codziennej diety warto też włączyć produkty, które stymulują układ odpornościowy i regenerują naturalną florę bakteryjną jelit. Znajdujące się w warzywach i owocach substancje bioaktywne uszczelniają naczynia krwionośne, pobudzają produkcję limfocytów i poprawiają kondycję całego organizmu. Które soki i koktajle najskuteczniej wzmacniają odporność?
Zielony koktajl z jarmużem
Korzystnie na naszą odporność wpłynie zielony koktajl na bazie jarmużu, ananasa, awokado i natki pietruszki. Jarmuż to przede wszystkim bogactwo polifenoli, witamin i przeciwutleniaczy, a ananas zawiera m.in. bromelainę, która łagodzi kaszel i inne objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Z kolei awokado to jedno z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które stymulują odporność. Natka z pietruszki nie tylko doda całości smaku, ale będzie też doskonałym źródłem witaminy C. Do przygotowania koktajlu potrzebne jest 100 g jarmużu, połowa niedużego ananasa, ćwiartka awokado i garść natki pietruszki. Do koktajlu warto też dodać zmielone orzechy. Zawierają one nie tylko kwasy omega-3, ale też duże ilości selenu – pierwiastka, który stymuluje układ odpornościowy – zwiększa liczbę przeciwciał i hamuje namnażanie się szkodliwych drobnoustrojów.
Koktajl cytrusowy z miodem i imbirem
Cytrusy słyną ze znajdujących się w nich dużych ilości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem, a do tego wzmacnia naczynia krwionośne. Dlatego pomarańczę i grejpfruta warto użyć do przygotowania pysznego koktajlu. Koniecznie trzeba jednak dodać do niego naturalny miód i imbir, który działa rozgrzewająco, a do tego wykazuje właściwości przeciwzapalne. Z kolei miód ma silne działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Taka mieszanka składników wzmocni cały organizm, a przede wszystkim układ odpornościowy. Jedną pomarańczę i jednego grejpfruta należy zblendować, a następnie dodać sok ze świeżo wyciśniętego korzenia imbiru (wystarczy niewielki kawałek o długości 4 cm) oraz łyżkę miodu naturalnego.
Koktajl marchwiowo-kalafiorowy z kurkumą
Koktajl z marchwi i kalafiora dostarczy do naszego organizmu niezbędne witaminy i składniki odżywcze, takie jak beta-karoten, witamina C i K, a także kwas foliowy, żelazo i potas. Wzmacniają one odporność i zmniejszą ryzyko infekcji. Smak koktajlu podkreśli i wzbogaci kurkuma, którą uznaje się za jedną z najzdrowszych przypraw. Znajdująca się w niej kurkumina wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, naukowcy podejrzewają też, że może spowalniać namnażanie się wirusa w organizmie. Do przyrządzenia koktajlu wystarczą 2 duże marchewki, ćwiartka główki kalafiora, jedno jabłko oraz pół łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Całość wystarczy zblendować na gładką masę.
Sok z buraka
Sok z czerwonych buraków uznaje się za jeden z najzdrowszych napojów świata. Znajdujące się w nim witaminy, minerały i przeciwutleniacze nie tylko wzmacniają krew (chronią przed anemią) i cały układ krążenia, ale pomagają też w walce z kaszlem i innymi objawami infekcji górnych dróg oddechowych. Buraki zawierają też substancje bioaktywne o działaniu antybakteryjnym, przeciwpasożytniczym i przeciwgrzybiczym. Warto wiedzieć, że sok z kiszonych buraków jest też naturalnym probiotykiem, który regeneruje naturalną florę bakteryjną jelit. A to właśnie ten narząd w głównej mierze odpowiada za odporność. Sok ze świeżych buraków najlepiej zmieszać z jabłkiem i marchewką oraz odrobiną cytryny, dzięki czemu pozbędziemy się ziemistego posmaku. Buraki można też drobno posiekać i umieścić w słoiku, dodać ząbek czosnku oraz liść laurowy oraz zalać przegotowaną i przestudzoną wodą, a następnie zakręcić i przez tydzień przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po tym czasie po odcedzeniu otrzymamy sok z kiszonych buraków (można go przechowywać w lodówce przez kilka dni).