Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz. Idealny na lato

InteriaKobieta Redakcja

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
251
Udostępnij
Ewa Wachowicz zaskakuje fanów wciąż nowymi przepisami
Ewa Wachowicz zaskakuje fanów wciąż nowymi przepisami MWMedia

Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz. Przepis na ciasto bez proszku

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1/2 l śmietany 30proc.
  • 1 galaretka owoce leśne, borówki. 

Przygotowanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Uperfumować cukrem z wanilią. Dodawać o o jednym żółtku, cały czas miksując. 
  2. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. (Lub robotem na niskich obrotach) tylko do momentu wchłonięcia mąki. Długie mieszanie powoduje opadnięcie piany!
  3. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temp. na 180 st. C i piec przez ok 35 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczony. Nie otwierać piekarnika za wcześnie bo biszkopt opadnie...Wystudzić. 
  4. Ubić śmietanę, dodać tężejącą galaretkę rozpuszczaną w szklance gorącej wody. Trochę zostawić do posmarowania owoców (lub użyć glazury) na wierzch borówki (lub inne owoce). Smacznego!
Przejdź na