Zaskocz gości sałatką ze śliwkami. Przygotujesz ją w parę chwil

Sezon na śliwy w pełni. Poza powidłami, ciastami i innymi słodkimi łakociami, owoce możesz wykorzystać także do przygotowania wytrawnej sałatki. Poniżej znajdziesz dwa bardzo szybkie przepisy, zaledwie w kilka minut zyskasz danie, które zaskoczy rodzinę i znajomych.

Śliwki
Śliwki123RF/PICSEL

Sałatka ze śliwkami i pomidorami koktajlowymi

Wystarczy zaledwie kilka chwil, by powstała sałatka ze śliwkami i pomidorami koktajlowymi. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

0,5 kg śliwek

10 - 15 dag pomidorów koktajlowych

15 dag rukoli lub sałaty lodowej

1 czerwona cebula

8 łyżek musztardy

8 łyżek oliwy (opcjonalnie oleju)

Ekspresowa sałatka ze śliwkami to przepis, który przyda się, gdy odwiedzą cię niezapowiedziani goście.

1. Umyj śliwki, przekrój i usuń pestki.

2. Umyj pomidorki i przekrój — dodaj do śliwek.

3. Sałatę umyj i poszarp palcami na średniej wielkości kawałki.

4. Cebulę obierz i drobno pokrój.

5. Wymieszaj musztardę z oliwą.

6. Dodaj dressing do warzyw i dokładnie wymieszaj.

Sałatka ze śliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Sałatka ze śliwkami i pomidorkami koktajlowymi123RF/PICSEL

Sałatka ze śliwkami i mozzarellą

W zupełnie innej odsłonie możesz zaprezentować rodzinie i gościom śliwki, przygotowując sałatkę ze śliwkami i mozzarellą. Do wykonania sałatki będą ci potrzebne:

30 dag śliwek

30 dag dowolnej sałaty

1 czerwona cebula

25 dag białej mozzarelli

1 łyżka miodu

3 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

szczypiorek

pieprz do smaku

Przygotowanie salatki ze śliwkami i mozzarellą jest banalne, poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz

1. Śliwki umyj, przekrój i wyjmij pestki, następnie pokój je w ćwiartki

2. Cebulę obierz i drobno pokrój

3. Mozzarellę odsącz, przekrój na pół i pokrój w plastry

4. Szczypiorek posiekaj

5. Zmieszaj miód, ocet balsamiczny i oliwę

6. Sałatkę dopraw pieprzem i wymieszaj wszystkie składniki.

Obydwie sałatki przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Możesz podawać je do dań z grilla czy mięsnych obiadów. Świetnie sprawdzą się także solo jako kolacja czy śniadanie. Śliwki dodają sałatce aromat i wyjątkowy smak. Dzięki nim nie tylko zaskoczysz swoich gości i rodzinę, ale także wprowadzisz urozmaicenie do codziennej kuchni.

Smacznego!

„Ewa gotuje”: Sałatka z wędzonym pstrągiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas