Papier do pieczenia zamienia się w toksynę. Unikaj tego błędu
Większość miłośników domowych wypieków nie wyobraża sobie bez niego życia. Papier do pieczenia to jeden z najczęściej używanych gadżetów w kuchni. Zapobiega przywieraniu potraw i chroni przed koniecznością mozolnego szorowania blach oraz innych naczyń żaroodpornych. Coraz więcej osób zastanawia się jednak, czy papier do pieczenia jest w pełni bezpieczny. Okazuje się, że jego używanie może wiązać się z ryzykiem.

Spis treści:
- Wygoda i oszczędność czasu
- Z czego składa się papier do pieczenia?
- Kiedy papier do pieczenia może być niebezpieczny?
Wygoda i oszczędność czasu
Papier do pieczenia szturmem podbił serca wszystkich osób, które po wyjęciu z pieca domowych przysmaków stawały przed obowiązkiem męczącego szorowania brytfanek. Okazał się wygodną alternatywą dla smarowania blach tłuszczem i obsypywania ich bułką tartą.
Przyspieszył sam proces przyrządzania potraw, a jednocześnie pozwolił ograniczyć ilość tłuszczu wykorzystywanego podczas pieczenia. Z czasem jednak zaczęły pojawiać się pewne wątpliwości w kontekście bezpieczeństwa, zwłaszcza że materiał ma kontakt z wysoką temperaturą. Jak to wygląda w praktyce i czy faktycznie powinniśmy się go obawiać?

Z czego składa się papier do pieczenia?
Typowy papier do pieczenia powstaje z celulozy, a jego powierzchnia pokryta jest warstwą zabezpieczającą. Dzięki temu nie przywiera ani on, ani jedzenie. Najczęściej stosuje się powłokę silikonową - to zbiorcza nazwa dla grupy syntetycznych polimerów, w których atomy krzemu połączone są z atomami tlenu. Inną, często spotykaną w składzie papieru substancją, jest quilon, stanowiący kombinację soli chromu oraz tłuszczów.
Co to oznacza pod kątem codziennego użycia przez osoby, które nie są specjalistami z zakresu chemii? Jak pisze Mateusz Kucharczyk dla Wydarzeń Interii, papier do pieczenia jest materiałem mającym kontakt z żywnością, a przez to podlega przepisom unijnym: "W zasadzie nie może zawierać żadnych szkodliwych składników ani uwalniać ich do żywności. Jednak stosowany w nieodpowiedni sposób może uwolnić toksyny".
Kiedy papier do pieczenia może być niebezpieczny?
Kupując tego typu kuchenne akcesoria zawsze należy sprawdzać, czy posiadają one oznaczenia informujące, że nadają się do kontaktu z żywnością. Na tym jednak nie kończy się nasze odpowiedzialne podejście do pracy w kuchni. Papier do pieczenia musi być używany zgodnie z przeznaczeniem. Co przez to rozumieć?
Ryzyko wydzielania toksycznych substancji pojawia się w zbyt wysokiej temperaturze. Każdy produkt na opakowaniu ma podane dopuszczalne granice temperatur - zwykle mieszczą się w przedziale od 200 do maksymalnie 220 st. C. Oznacza to, że papier do pieczenia nie nadaje się do przygotowania domowego chleba czy pizzy. Zwykle tego typu dania potrzebują wyższej temperatury.
Przekroczenie zalecanych wartości może powodować nie tylko uwalnianie szkodliwych substancji, ale też:
- wydzielanie niepożądanych zapachów;
- brązowanie lub zwęglanie papieru;
- ryzyko zapłonu.
Należy również pamiętać, że papier do pieczenia jest produktem jednorazowego użytku. Nawet jeśli wygląda na czysty i nienaruszony, przy ponownym pieczeniu może tracić swoje właściwości, a przez przegrzanie stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Szukasz sprawdzonych sposobów na łatwiejsze i przyjemniejsze życie? Sprawdź nasze praktyczne porady, które pomogą ci zaoszczędzić czas, uniknąć błędów i czerpać radość z codziennych obowiązków. Więcej w sekcji PORADY na kobieta.interia.pl











