Najlepszy sposób na pastę jajeczną. Wystarczy dodać łyżeczkę, wyjdzie idealnie kremowa

Doświadczeni kucharze mają swoje sposoby na idealnie kremową pastę jajeczną. Jedni rezygnują z majonezu, inni twierdzą, że sekretem jest to, w jaki sposób przygotujemy jajka. Ewa Wachowicz, znana restauratorka zdradza, jak przygotowuje pastę, która jest wyjątkowa w smaku.

Pasta jajeczna ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej
Pasta jajeczna ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej123RF/PICSEL

Idealnie kremowa pasta jajeczna. Dodaj śmietany

Pasta jajeczna powinna być kremowa i aksamitna. Co zrobić, aby właśnie taką uzyskać? Jest kilka prostych trików, które stosują doświadczeni kucharze. Zacznijmy od przygotowania jajek. Im drobniej je posiekamy, tym gładsza będzie konsystencja smarowidła.

Nie zapominajmy o sprawdzonych dodatkach. Po pierwsze masło - sekret kremowej pasty jajecznej. Wystarczy dodać łyżkę miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) do jeszcze lekko ciepłych jajek. Dzięki temu składniki dobrze się połączą i uzyskamy idealną konsystencję.

Kolejny dodatek? Stosuje go także prowadząca program "Ewa Gotuje", Ewa Wachowicz. Zamiast majonezu, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu greckiego. To sprawi, że pasta jajeczna będzie puszysta i lekka. W przepisie od Wachowicz znajdziecie także musztardę. Dodanie jej nie tylko wzbogaci smak, ale też pomoże składnikom się lepiej połączyć, tworząc bardziej jednolitą i kremową konsystencję.

Ważne jest również to, jak wymieszamy wszystkie składniki. Wielu kucharzy zauważa, że najlepiej jest to zrobić po prostu widelcem lub trzepaczką.

Pasta jajeczna
Pasta jajeczna123RF/PICSEL

Przyprawy, które zmienią smak pasty jajecznej

Jeśli chcesz, aby pasta jajeczna miała ciekawszy smak, możesz dodać różne przyprawy i zioła.

Sprawdzą się:

  • słodka lub wędzona papryka - zapewni delikatną słodycz lub nada dymnego aromatu
  • kurkuma - pasta będzie miała złocisty kolor i lekki posmak goryczki
  • czosnek - doda paście lekkiej ostrości
  • koperek - wprowadza delikatny, ziołowy aromat, który świetnie pasuje do jajek i nadaje paście świeżości
  • kminek mielony - doda nutkę korzennego smaku 

A teraz czas na przygotowanie smacznej pasty jajecznej. Receptura pochodzi od Ewy Wachowicz.

Pasta jajeczna składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Pasta jajeczna przygotowanie

  1. Jajka ugotować, obrać i przetrzeć przez sito. 
  2. W osobnej miseczce wymieszać majonez z musztardą, a następnie dodać do jajek i delikatnie wymieszać.
  3. Dodać posiekany szczypioek, doprawić solą i pieprzem.
  4. Delikatnie wymieszać. 

Smacznego!

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas