Ile jajek tygodniowo trzeba jeść, żeby schudnąć? Naukowcy podali konkrety
Oprac.: Katarzyna Adamczak
Jajka są bogatym źródłem białka i składników odżywczych. Spożywane na śniadanie na długo zapewniają uczucie sytości, a jak dowodzą badania, minimalizują też ochotę na sięganie po przekąski między posiłkami. Wszystko to sprawia, że ich włączenie do diety może pomóc w zrzucaniu wagi. Pojawia się jednak pytanie: ile jajek tygodniowo trzeba jeść, żeby schudnąć? Naukowcy podają konkretne liczby.
Spis treści:
Czy warto jeść jaja?
Jajka mają za sobą trudną przeszłość, przez jednych uważane za doskonałe źródło białka, przez innych za bombę wypełnioną cholesterolem. Dr Carrie Ruxton to szkocka dietetyczka, która wraz z Madeleine Myers w pracy “Jajka: zdrowe czy ryzykowne? Przegląd dowodów z wysokiej jakości badań jaj kurzych" (ang. “Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs") opublikowanej w czasopiśmie “Nutrients" przyjrzały się wpływowi, jaki ma częste spożywanie kurzych jaj na nasz organizm. W wyniku analiz badań poświęconych temu zagadnieniu naukowczynie doszły do wniosku, że: "Jajka są bardzo pożywne, łatwo dostępne i niedrogie. Dowody z wysokiej jakości badań sugerują, że mają one pozytywny lub neutralny wpływ na wskaźniki zdrowotne i nie stanowią ryzyka, jeśli są spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety".
Zobacz również: Przepis na jajka faszerowane
Co takiej mają w sobie jajka?
Jaja są przede wszystkim bogatym źródłem białka, ale nie tylko. Można w nich znaleźć również witaminy: A, D, K, B2, B9, B12 oraz E. Nie wolno zapomnieć także o pierwiastkach: wapniu, fosforze, potasie, żelazie i cynku.
Choć jaja mają wiele dobroczynnych składników, to badania naukowe — między innymi przeprowadzone na uniwersytecie medycznym w Chicago — potwierdzają, że żółtko zawiera cholesterol. Jednak jak podkreślają eksperci, jego podniesienie w wyniku spożywania jaj często wiąże się nie z samym produktem, ale sposobem jego przyrządzenia. Osoby z wysokim cholesterolem powinny unikać smażonej na maśle jajecznicy czy dodawania do niej bekonu bądź kiełbasy. Badacze z Chicago w swojej pracy doszli też do wniosku, że zjadanie jednego jajka dziennie jest w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Jajka mogą pomóc schudnąć
Badania dr Ruxton wskazują również, że regularne jedzenie jaj może pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Badaczka podkreśla, że ich spożywanie pozwala lepiej kontrolować apetyt, wpływa na skład masy ciała. Według szkockiej dietetyczki jajka powinny być też obecne w diecie seniorów, bo pozwalają zdrowo się starzeć. Zawarte w nich składniki biorą bowiem udział w wielu procesach naszego ciała. Badania naukowe potwierdzają też, że spożywanie jajek na śniadanie sprawia, iż w ciągu dnia mamy mniejszą ochotę na przekąski i podjadanie. Jaja zapewniają na długo uczucie sytości.
Zobacz również: Przepis na idealne jajka na miękko
Ile jaj trzeba jeść, aby schudnąć?
Zobacz również:
- Alternatywa dla rumianku i melisy. Pomoże przy zapaleniu zatok i przeziębieniu
- Będą czarne jak smoła, o ile nie popełnisz prostych błędów. Zwróć uwagę na jedną rzecz
- Niedobór zobaczysz na skórze i poczujesz w kościach. Często bagatelizujemy
- Zaschnięty brud i brzydki zapach znikną w kilka minut. Mikrofalówka będzie lśnić
Dr Carrie Ruxton zapytana ile jaj powinniśmy zjadać w ciągu tygodnia, aby schudnąć, podała konkretną liczbę — jej zdaniem spożywanie od siedmiu do czternastu jaj tygodniowo może pomóc w zrzuceniu wagi. Oznacza to, że już jedno — dwa jajka dziennie mogą przyczynić się do utraty wagi. Jednak dietetyczka podkreśla, że powinny być one częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Zarówno badania dr Ruxton, jak i naukowców z Chicago potwierdzają, że jedno jajko dziennie nie tylko nam nie zaszkodzi, a wręcz jest jednym z elementów zdrowego odżywiania.
Zdaniem szkockiej dietetyczki należy zachęcać szczególnie dzieci, nastolatków i osoby starsze do spożywania jaj, bo są to grupy najbardziej zagrożone niedoborami składników odżywczych.
"Umiarkowane spożycie 7-14 jaj tygodniowo w kontekście zróżnicowanej i zbilansowanej diety byłoby korzystne dla większości ludzi. Dzięki nim możemy wspierać spożycie odpowiedniej ilości witamin, minerałów i białek, budować niezbędną masę mięśniową oraz wpłynąć na uczucie sytości po posiłkach, dzięki czemu możliwa kontrola wagi" - powiedziała badaczka w wywiadzie dla express.co.uk.
Zobacz również: Ile jajek powinien jeść senior? Wszystko zależy od stanu zdrowia