Najpopualrniejsze dodatki E do żywności

Od jakiegoś czasu coraz częściej mówi się o dodatkach do żywności oznaczonych literką E. Niestety, zaczęły one być utożsamiane z czymś szkodliwym. W rzeczywistości litera E z numerkiem oznacza po prostu konkretny składnik danego produktu. Pod tajemniczą nazwą rozpoczynającą się na literkę E mogą kryć się zarówno witaminy, jak i szkodliwe dla naszego organizmu składniki. Podpowiadamy, które z E- substancji są bezpieczne, na jakie uważać, a które omijać szerokim łukiem.

article cover
©123RF/PICSEL
Sałatka warstwowaInteria Kulinaria

Grupy dodatków do żywności

©123RF/PICSEL

Zacznijmy od podziału E-dodatków do żywności. E-składniki dopuszczone do stosowania dzieli się na kilka grup, a mianowicie:

* BARWNIKI - E100-E199

* KONSERWANTY - E200-E299

* PRZECIWUTLENIACZE - E300-E399

* EMULGATORY, STABILIZATORY, ŚRODKI ZAGĘSZCZAJĄCE - E400-E499

* DODATKI O RÓŻNYM PRZEZNACZENIU - E500-E599

* WZMACNIACZE SMAKU - E600-E699

* SUBSTANCJE SŁODZĄCE - E950-969

* SKROBIE MODYFIKOWANE - E1300-E1399

* POZOSTAŁE - 1400 - 1500

Oto przykładowe E-dodatki, które podzieliliśmy ze względu na ich wpływ na organizm.

Bezpieczne

E-składniki do żywności, które możemy uznać za bezpieczne dla naszego organizmu, to:

E100 - kurkumina

E101 - ryboflawina

E140 - chlorofil

E141 - kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi

E160a - karoteny

E160c - kapsorubina, kapsantyna, ekstrakt z papryki

E160d - likopen

E160e - beta-apo-8′-karotenal (C30)

E160f - ester etylowy beta-apo-8′-karotenowego

E161b - luteina

E163 - antocyjany

E170 - węglan wapnia

E175 - złoto

E242 - dwuwęglan dimetylu

E262 - octan sodu

E263 - octan wapnia

E270 - kwas mlekowy

E297 - kwas fumarowy

E300 - kwas askorbinowy, witamina C

E301 - askorbinian sodu

E302 - askorbinian wapnia

E304 - estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego

E306 - mieszanina tokoferoli, witamina E

E307 - alfa-tokoferol

E308 - gamma-tokoferol

E309 - delta-tokoferol

E315 - kwas izoaskorbinowy

E325 - mleczan sodu

E334 - kwas l(+)-winowy

E335 - winiany sodu

E337 - winian potasowo-sodowy

E339 - fosforany sodu

E340 - fosforany potasu

E341 - fosforany wapnia

E343 - fosforany magnezu

E350 - jabłczany sodu

E351 - jabłczan potasu

E352 - jabłczany wapnia

E353 - kwas metawinowy

E354 - winian wapnia

E356 - adypinian sodu

E357 - adypinian potasu

E363 - kwas bursztynowy

E380 - cytrynian triamonu

E400 - kwas alginowy

E401 - alginian sodu

E402 - alginian potasu

E403 - alginian amonu

E404 - alginian wapnia

E406 - agar

E410 - mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa

E415 - guma kasantowa

E417 - guma tara

E440 - pektyny

E442 - fosfatydy amonu

E444 - octan izomaślanu sacharozy

E451 - trifosforany

E452 - polifosforany

E459 - beta-cyklodekstryna

E460 - celuloza

E461 - metyloceluloza

E463 - hydroksypropyloceluloza

E470a - sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasów tłuszczowych

E470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych

E471 - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych

E472a - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. octowym

E472b - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mlekowym

E472c - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. cytrynowym

E472d - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. winowym

E472e - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono i diacetylowinowym

E472f - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane mieszaniną k. cytrynowego i octowego

E474 - sacharoglicerydy

E475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu

E476 - polirycynooleinian

E477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego

E479b - termoutleniony olej sojowy

E481 - stearyoilomleczan sodu

E482 - stearyoilomleczan wapnia

E493 - monolaurynian sorbitolu

E495 - monopalmitynian sorbitolu

E503 - węglany amonu

E504 - węglany wapnia

E507 - kwas chlorowodorowy (kwas solny)

E511 - chlorek magnezu

E513 - kwas siarkowy

E516 - siarczan wapnia

E517 - siarczan amonu

E524 - wodorotlenek sodu

E526 - wodorotlenek wapnia

E528 - wodorotlenek magnezu

E530 - tlenek magnezu

E535 - żelazocyjanek sodu

E538 - żelazocyjanek wapnia

E538 - żelazocyjanek wapnia

E570 - kwasy tłuszczowe

E574 - kwas glukonowy

E575 - lakton kwasu glukonowego

E577 - glukonian potasu

E585 - mleczan żelazawy

E625 - diglutaminian magnezu

E626 - kwas guanylowy

E630 - kwas linozynowy

E640 - glicyna i jej sól sodowa

E650 - octan cynku

E901 - wosk pszczeli biały i żółty

E905 - wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy

E920 - L-cysteina

E959 - neohesperydyna DC

E965 - maltitol

E966 - laktitol

E967 - ksylitol

E1200 - polidekstroza

Nie do końca bezpieczny

©123RF/PICSEL

Poniższe E-składniki trudno zakwalifikować do grupy bezpieczne i niebezpieczne, jednak lepiej na nie uważać, jeśli nie mamy pewności, że jest to substancja nieszkodliwa dla naszego organizmu.

E153 - węgiel roślinny

E161g - kantaksantyna

E171 - dwutlenek tytanu

E172 - tlenki i wodorotlenki żelaza

E174 - srebro

E200 - kwas sorbowy

E202 - sorbinian potasu

E203 - sorbinian wapnia

E234 - nizyna

E280 - kwas propionowy

E281 - propionian sodu

E282 - propionian wapnia

E283 - propionian potasu

E311 - galusan oktylu

E312 - galusan dodecylu

E327 - mleczan wapnia

E330 - kwas cytrynowy

E336 - winiany potasu

E338 - kwas fosforowy

E355 - kwas adypinowy

E405 - alginian glikolu propylenowego

E407a - przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema

E413 - guma tragakantowa

E414 - guma arabska

E416 - guma karaya

E420 - sorbitol

E425 - guma konjac

E431 - stearyniann polioksyetylenu

E465 - etylometyloceluloza

E466 - karboksymetyloceluloza

E468 - sól sodowa karboksymetylocelulozy

E483 - winian stearylu

E500 - węglany sodu

E501 - węglany potasu

E508 - chlorek potasu

E512 - chlorek cyny

E514 - siarczany sodu

E520 - siarczan glinu

E521 - siarczan glinowo-sodowy

E522 - siarczan glinowo-potasowy

E523 - siarczan glinowo-amonowy

E525 - wodorotlenek potasu

E529 - tlenek wapnia (wapno niegaszone)

E536 - żelazocyjanek potasu

E541 - fosforan glinowo-sodowy

E554 - krzemian glinowo-wapniowy

E555 - krzemian glinowo-potasowy

E558 - bentonit

E559 - krzemian glinu

E578 - glukonian wapnia

E620 - kwas glutaminowy

E623 - diglutaminian wapnia

E624 - glutaminian monoamonowy

E631 - inozynian disodowy

E914 - utleniony wosk polietylenowy

E955 - sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru)

E1103 - inwertaza

E1105 - lizozym

E1404 - skrobia utleniona (syntetyczna, modyfikowana)

E1410 - fosforan monoskrobiowy

E1412 - fosforan diskrobiowy

E1413 - fosforowany fosforan diskrobiowy

E1414 - acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny)

E1420 - acetylowana skrobia (syntetyczna)

E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy (modyfikowana)

E1440 - hydroksypropyloskrobia

E1442 - hydroksypropylofosforan diskrobiowy

E1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego

E1451 - acetylowana skrobia utleniona (modyfikowana)

E1518 - trioctan glicerolu

Lepiej uważać, może być szkodliwy dla niektórych grup konsumentów

Na te składniki powinny uważać między innymi osoby przyjmujące leki i alergicy, a także te, których organizm mógłby negatywnie zareagować po ich spożyciu. Specjaliści klasyfikują do tej grupy następujące E-składniki:

E162 - betanina (barwnik buraka ćwikłowego)

E260 - kwas octowy

E261 - octan potasu

E290 - dwutlenek węgla

E296 - kwas jabłkowy (z owoców lub syntetyczny)

E316 - izoaskorbinian sodu

E322 - lecytyny

E326 - mleczan potasu

E331 - cytryniany sodu

E332 - cytryniany potasu

E333 - cytryniany wapnia

E331 - cytryniany sodu

E332 - cytryniany potasu

E333 - cytryniany wapnia

E331 - cytryniany sodu

E332 - cytryniany potasu

E333 - cytryniany wapnia

E422 - glicerol

E450 - difosforany

E464 - hydroksypropylometyloceluloza

E473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy

E491 - monostearynian sorbitolu

E492 - tristearynian sorbitolu

E509 - chlorek wapnia

E515 - siarczany potasu

E553a - krzemian magnezu

E576 - glukonian sodu

E628 - guanylan dipotasowy

E629 - guanylan wapnia

E632 - inozynian dipotasowy

E633 - inozynian wapnia

E902 - wosk candelilla

E903 - wosk karnauba

E904 - szelak

E927b - karbamid

E953 - izomaltoza

E957 - taumatyna

Niebezpieczne

©123RF/PICSEL

Na te E-składniki powinniśmy szczególnie uważać, ponieważ specjaliści do spraw żywności klasyfikują je jako niebezpieczne:

E102 - tartrazyna

E104 - żółcień chinolinowa

E110 - żółć pomarańczowa FCF

E120 - kwas karminowy, koszenila

E122 - azorubina

E123 - amarant

E124 - czerwień koszenilowa

E127 - erytrozyna

E128 - czerwień 2G

E129 - czerwień Allura AC

E131 - błękit patentowy

E132 - indygotyna

E133 - błękit brylantowy FCF

E142 - zieleń S

E150a - karmel prosty

E150b - karmel siarczynowy

E150c - karmel amoniakalny

E150d - karmel amoniakalno-siarczynowy

E151 - czerń brylantowa PN

E154 - brąz FK

E155 - brąz HT

E160b - annato, biksyna, norbiksyna

E173 - aluminium

E180 - czerwień litolowa

E210 - kwas benzoesowy

E211 - benzoesan sodu

E212 - benzoesan potasu

E213 - benzoesan wapnia

E214 - ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

E215 - sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu

E216 - ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

E217 - sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu

E218 - ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego

E219 - sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu

E220 - dwutlenek siarki

E221 - siarczyn sodu

E222 - wodorosiarczan sodu

E223 - disiarczan sodu

E224 - disiarczan potasu

E226 - siarczyn wapnia

E227 - wodorosiarczan wapnia

E228 - wodorosiarczyn potasu

E230 - bifenyl

E231 - ortofenylofenol

E232 - ortofenylofenolan sodu

E284 - kwas borowy

E285 - tetraboran sodu (boraks)

E320 - butylohydroksyanizol (BHA)

E321 - butylohydroksytoluen (BHT)

E432 - monolaurynian polioksyetylenosorbitolu

E433 - monooleinian polioksyetylenosorbitolu

E434 - monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu

E435 - monostearynian polioksyetylenosorbitolu

E436 - tristearynian polioksyetylenosorbitolu

E469 - enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza

E553b - uwodniony krzemian magnezu

E621 - glutaminian monosodowy

E622 - glutaminian monopotasowy

E634 - 5’rybonukleotyd wapnia

E635 - 5’rybonukleotyd disodowy

E950 - acesulfam K

E951 - aspartam

E952 - kwas cyklaminowy

E954 - sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa

E962 - sól aspartamu-acesulfamu

E1201 - poliwinylopirolidon PVP

E1202 - poliwinylopirolidon (syntetyczny)

E1520 - glikol 1,2-propylenowy

By być świadomym konsumentem, należy dokładnie czytać etykiety produktów przed ich zakupem. Jednak, by prawidłowo ocenić, czy nie zawiera on szkodliwych dla naszego organizmu substancji, potrzeba wiedzy na ich temat. W mądrym kupowaniu i odżywianiu się z pewnością pomoże powyższa lista E-składników.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas