Najpopualrniejsze dodatki E do żywności
Od jakiegoś czasu coraz częściej mówi się o dodatkach do żywności oznaczonych literką E. Niestety, zaczęły one być utożsamiane z czymś szkodliwym. W rzeczywistości litera E z numerkiem oznacza po prostu konkretny składnik danego produktu. Pod tajemniczą nazwą rozpoczynającą się na literkę E mogą kryć się zarówno witaminy, jak i szkodliwe dla naszego organizmu składniki. Podpowiadamy, które z E- substancji są bezpieczne, na jakie uważać, a które omijać szerokim łukiem.
Grupy dodatków do żywności
Zacznijmy od podziału E-dodatków do żywności. E-składniki dopuszczone do stosowania dzieli się na kilka grup, a mianowicie:
* BARWNIKI - E100-E199
* KONSERWANTY - E200-E299
* PRZECIWUTLENIACZE - E300-E399
* EMULGATORY, STABILIZATORY, ŚRODKI ZAGĘSZCZAJĄCE - E400-E499
* DODATKI O RÓŻNYM PRZEZNACZENIU - E500-E599
* WZMACNIACZE SMAKU - E600-E699
* SUBSTANCJE SŁODZĄCE - E950-969
* SKROBIE MODYFIKOWANE - E1300-E1399
* POZOSTAŁE - 1400 - 1500
Oto przykładowe E-dodatki, które podzieliliśmy ze względu na ich wpływ na organizm.
Bezpieczne
E-składniki do żywności, które możemy uznać za bezpieczne dla naszego organizmu, to:
E100 - kurkumina
E101 - ryboflawina
E140 - chlorofil
E141 - kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi
E160a - karoteny
E160c - kapsorubina, kapsantyna, ekstrakt z papryki
E160d - likopen
E160e - beta-apo-8′-karotenal (C30)
E160f - ester etylowy beta-apo-8′-karotenowego
E161b - luteina
E163 - antocyjany
E170 - węglan wapnia
E175 - złoto
E242 - dwuwęglan dimetylu
E262 - octan sodu
E263 - octan wapnia
E270 - kwas mlekowy
E297 - kwas fumarowy
E300 - kwas askorbinowy, witamina C
E301 - askorbinian sodu
E302 - askorbinian wapnia
E304 - estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
E306 - mieszanina tokoferoli, witamina E
E307 - alfa-tokoferol
E308 - gamma-tokoferol
E309 - delta-tokoferol
E315 - kwas izoaskorbinowy
E325 - mleczan sodu
E334 - kwas l(+)-winowy
E335 - winiany sodu
E337 - winian potasowo-sodowy
E339 - fosforany sodu
E340 - fosforany potasu
E341 - fosforany wapnia
E343 - fosforany magnezu
E350 - jabłczany sodu
E351 - jabłczan potasu
E352 - jabłczany wapnia
E353 - kwas metawinowy
E354 - winian wapnia
E356 - adypinian sodu
E357 - adypinian potasu
E363 - kwas bursztynowy
E380 - cytrynian triamonu
E400 - kwas alginowy
E401 - alginian sodu
E402 - alginian potasu
E403 - alginian amonu
E404 - alginian wapnia
E406 - agar
E410 - mączka chleba świętojańskiego, guma karobowa
E415 - guma kasantowa
E417 - guma tara
E440 - pektyny
E442 - fosfatydy amonu
E444 - octan izomaślanu sacharozy
E451 - trifosforany
E452 - polifosforany
E459 - beta-cyklodekstryna
E460 - celuloza
E461 - metyloceluloza
E463 - hydroksypropyloceluloza
E470a - sole sodowe, wapniowe i potasowe kwasów tłuszczowych
E470b - sole magnezowe kwasów tłuszczowych
E471 - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych
E472a - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. octowym
E472b - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mlekowym
E472c - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. cytrynowym
E472d - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. winowym
E472e - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane k. mono i diacetylowinowym
E472f - mono i diglicerydy k.t. estryfikowane mieszaniną k. cytrynowego i octowego
E474 - sacharoglicerydy
E475 - estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
E476 - polirycynooleinian
E477 - estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
E479b - termoutleniony olej sojowy
E481 - stearyoilomleczan sodu
E482 - stearyoilomleczan wapnia
E493 - monolaurynian sorbitolu
E495 - monopalmitynian sorbitolu
E503 - węglany amonu
E504 - węglany wapnia
E507 - kwas chlorowodorowy (kwas solny)
E511 - chlorek magnezu
E513 - kwas siarkowy
E516 - siarczan wapnia
E517 - siarczan amonu
E524 - wodorotlenek sodu
E526 - wodorotlenek wapnia
E528 - wodorotlenek magnezu
E530 - tlenek magnezu
E535 - żelazocyjanek sodu
E538 - żelazocyjanek wapnia
E538 - żelazocyjanek wapnia
E570 - kwasy tłuszczowe
E574 - kwas glukonowy
E575 - lakton kwasu glukonowego
E577 - glukonian potasu
E585 - mleczan żelazawy
E625 - diglutaminian magnezu
E626 - kwas guanylowy
E630 - kwas linozynowy
E640 - glicyna i jej sól sodowa
E650 - octan cynku
E901 - wosk pszczeli biały i żółty
E905 - wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy
E920 - L-cysteina
E959 - neohesperydyna DC
E965 - maltitol
E966 - laktitol
E967 - ksylitol
E1200 - polidekstroza
Nie do końca bezpieczny
Poniższe E-składniki trudno zakwalifikować do grupy bezpieczne i niebezpieczne, jednak lepiej na nie uważać, jeśli nie mamy pewności, że jest to substancja nieszkodliwa dla naszego organizmu.
E153 - węgiel roślinny
E161g - kantaksantyna
E171 - dwutlenek tytanu
E172 - tlenki i wodorotlenki żelaza
E174 - srebro
E200 - kwas sorbowy
E202 - sorbinian potasu
E203 - sorbinian wapnia
E234 - nizyna
E280 - kwas propionowy
E281 - propionian sodu
E282 - propionian wapnia
E283 - propionian potasu
E311 - galusan oktylu
E312 - galusan dodecylu
E327 - mleczan wapnia
E330 - kwas cytrynowy
E336 - winiany potasu
E338 - kwas fosforowy
E355 - kwas adypinowy
E405 - alginian glikolu propylenowego
E407a - przetworzone wodorosty morskie z g. Euchema
E413 - guma tragakantowa
E414 - guma arabska
E416 - guma karaya
E420 - sorbitol
E425 - guma konjac
E431 - stearyniann polioksyetylenu
E465 - etylometyloceluloza
E466 - karboksymetyloceluloza
E468 - sól sodowa karboksymetylocelulozy
E483 - winian stearylu
E500 - węglany sodu
E501 - węglany potasu
E508 - chlorek potasu
E512 - chlorek cyny
E514 - siarczany sodu
E520 - siarczan glinu
E521 - siarczan glinowo-sodowy
E522 - siarczan glinowo-potasowy
E523 - siarczan glinowo-amonowy
E525 - wodorotlenek potasu
E529 - tlenek wapnia (wapno niegaszone)
E536 - żelazocyjanek potasu
E541 - fosforan glinowo-sodowy
E554 - krzemian glinowo-wapniowy
E555 - krzemian glinowo-potasowy
E558 - bentonit
E559 - krzemian glinu
E578 - glukonian wapnia
E620 - kwas glutaminowy
E623 - diglutaminian wapnia
E624 - glutaminian monoamonowy
E631 - inozynian disodowy
E914 - utleniony wosk polietylenowy
E955 - sukraloza (syntetyk wytwarzany z cukru i chloru)
E1103 - inwertaza
E1105 - lizozym
E1404 - skrobia utleniona (syntetyczna, modyfikowana)
E1410 - fosforan monoskrobiowy
E1412 - fosforan diskrobiowy
E1413 - fosforowany fosforan diskrobiowy
E1414 - acetylowany fosforan diskrobiowy (syntetyczny)
E1420 - acetylowana skrobia (syntetyczna)
E1422 - acetylowany adypinian diskrobiowy (modyfikowana)
E1440 - hydroksypropyloskrobia
E1442 - hydroksypropylofosforan diskrobiowy
E1450 - sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
E1451 - acetylowana skrobia utleniona (modyfikowana)
E1518 - trioctan glicerolu
Lepiej uważać, może być szkodliwy dla niektórych grup konsumentów
Na te składniki powinny uważać między innymi osoby przyjmujące leki i alergicy, a także te, których organizm mógłby negatywnie zareagować po ich spożyciu. Specjaliści klasyfikują do tej grupy następujące E-składniki:
E162 - betanina (barwnik buraka ćwikłowego)
E260 - kwas octowy
E261 - octan potasu
E290 - dwutlenek węgla
E296 - kwas jabłkowy (z owoców lub syntetyczny)
E316 - izoaskorbinian sodu
E322 - lecytyny
E326 - mleczan potasu
E331 - cytryniany sodu
E332 - cytryniany potasu
E333 - cytryniany wapnia
E331 - cytryniany sodu
E332 - cytryniany potasu
E333 - cytryniany wapnia
E331 - cytryniany sodu
E332 - cytryniany potasu
E333 - cytryniany wapnia
E422 - glicerol
E450 - difosforany
E464 - hydroksypropylometyloceluloza
E473 - estry kwasów tłuszczowych i sacharozy
E491 - monostearynian sorbitolu
E492 - tristearynian sorbitolu
E509 - chlorek wapnia
E515 - siarczany potasu
E553a - krzemian magnezu
E576 - glukonian sodu
E628 - guanylan dipotasowy
E629 - guanylan wapnia
E632 - inozynian dipotasowy
E633 - inozynian wapnia
E902 - wosk candelilla
E903 - wosk karnauba
E904 - szelak
E927b - karbamid
E953 - izomaltoza
E957 - taumatyna
Niebezpieczne
Na te E-składniki powinniśmy szczególnie uważać, ponieważ specjaliści do spraw żywności klasyfikują je jako niebezpieczne:
E102 - tartrazyna
E104 - żółcień chinolinowa
E110 - żółć pomarańczowa FCF
E120 - kwas karminowy, koszenila
E122 - azorubina
E123 - amarant
E124 - czerwień koszenilowa
E127 - erytrozyna
E128 - czerwień 2G
E129 - czerwień Allura AC
E131 - błękit patentowy
E132 - indygotyna
E133 - błękit brylantowy FCF
E142 - zieleń S
E150a - karmel prosty
E150b - karmel siarczynowy
E150c - karmel amoniakalny
E150d - karmel amoniakalno-siarczynowy
E151 - czerń brylantowa PN
E154 - brąz FK
E155 - brąz HT
E160b - annato, biksyna, norbiksyna
E173 - aluminium
E180 - czerwień litolowa
E210 - kwas benzoesowy
E211 - benzoesan sodu
E212 - benzoesan potasu
E213 - benzoesan wapnia
E214 - ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E215 - sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
E216 - ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E217 - sól sodowa p-hydroksybenzoesanu propylu
E218 - ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
E219 - sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
E220 - dwutlenek siarki
E221 - siarczyn sodu
E222 - wodorosiarczan sodu
E223 - disiarczan sodu
E224 - disiarczan potasu
E226 - siarczyn wapnia
E227 - wodorosiarczan wapnia
E228 - wodorosiarczyn potasu
E230 - bifenyl
E231 - ortofenylofenol
E232 - ortofenylofenolan sodu
E284 - kwas borowy
E285 - tetraboran sodu (boraks)
E320 - butylohydroksyanizol (BHA)
E321 - butylohydroksytoluen (BHT)
E432 - monolaurynian polioksyetylenosorbitolu
E433 - monooleinian polioksyetylenosorbitolu
E434 - monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu
E435 - monostearynian polioksyetylenosorbitolu
E436 - tristearynian polioksyetylenosorbitolu
E469 - enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza
E553b - uwodniony krzemian magnezu
E621 - glutaminian monosodowy
E622 - glutaminian monopotasowy
E634 - 5’rybonukleotyd wapnia
E635 - 5’rybonukleotyd disodowy
E950 - acesulfam K
E951 - aspartam
E952 - kwas cyklaminowy
E954 - sacharyna i jej sole- sodowa, potasowa i wapniowa
E962 - sól aspartamu-acesulfamu
E1201 - poliwinylopirolidon PVP
E1202 - poliwinylopirolidon (syntetyczny)
E1520 - glikol 1,2-propylenowy
By być świadomym konsumentem, należy dokładnie czytać etykiety produktów przed ich zakupem. Jednak, by prawidłowo ocenić, czy nie zawiera on szkodliwych dla naszego organizmu substancji, potrzeba wiedzy na ich temat. W mądrym kupowaniu i odżywianiu się z pewnością pomoże powyższa lista E-składników.